Umorni ste, malaksali, ili vas boli glava? Možda vam nedostaje ovaj mineral

Magnezijum je u našem telu povezan sa više od 300 biohemijskih procesa koji utiču na to da naš organizam pravilno funkcioniše. S obzirom na to da je nedostatak magnezijuma teško klinički dijagnostifikovati, naučnici ga često zovu i "nevidljivi simptom".

Izvor: B92
Podeli
Foto:depositphotos/Xalanx
Foto:depositphotos/Xalanx

Glavobolja

Brojne studije pokazale su da osobe koje pate od migrena imaju nižu koncentraciju magnezijuma u telu. Kako ovaj mehanizam funkcioniše za sada još nije precizno utvrđeno, ali se pretpostavlja da nedostatak ovog minerala remeti funkciju serotoninskih receptora, što povećava upalne procese u telu.

Grčenje mišića

Magnezijum pomaže da se mišići u telu brže oporave od stresa i umora. Nedostatak magnezijuma mišićima uskraćuje potrebnu energiju za oporavak, što pored grčeva, može izazvati i pojavu mučnine, povraćanja i vrtloglavice kada ste umorni.

Neodoljiva želja za čokoladom

Kod nedostatka potrebnih nutrijenata u organizmu, telo često daje znak u vidu potrebe za određenom hranom. Ukoliko vas mlečna čokolada neodoljivo privlači, ovo je pouzdani znak da vam treba magnezijuma.

Foto: depositphotos/songbird839
Foto: depositphotos/songbird839

Česte promene raspoloženja i depresija

Magnezijum je povezan sa funkcijom neurotransmitera u mozgu koji utiču na pamćenje, razmišljanje i emocije. Stoga, ukoliko imate neobjašnjive emotivne bure, razmislite još jednom da vašem telu pružite više magnezijuma.

S obzirom na to da se samo 1 odsto magnezijuma nalazi u krvi, a ostatak u kostima, laboratorijskim metodom je jako teško ustanoviti da osoba pati od nedostatka ovog minerala. Ukoliko osećate neki od pobrojanih simptoma, rešenje se nalazi u ishrani, a navike možete da promenite na sledeći način:

Izbegavajte alkohol i gazirana pića

Iako se magnezijum redovnom ishranom unosi u dovoljnim količinama, problem nastaje kada se piju pića koja remete ravnotežu u organizmu, piše Republika.

Gazirana pića su puna šećera, koji onemogućava apsorpciju vitamina D, što posledično vodi i ka lošoj iskorišćenosti magnezijuma koji smo uneli putem hrane. Alkohol takođe doprinosi lošoj apsorpciji, pa umesto "žestokih pića", trudite se da pijete vino ili pivo, koji su puni antioksidanasa i flavonoida.

Hrana bogata magnezijumom

Magnezijum se nalazi u svežem povrću, naročito zelenim lisnatim biljkama kao što su zelena salata, spanać i blitva. Takođe, ima ga mnogo i u svežem voću. Prilikom termičke obrade hrane deo magnezijuma se gubi, zato se potrudite da koristite sveže namirnice bez dodatne obrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu