Kako boje namirnica utiču na zdravlje?

Insistiranje na tome da voće i povrće na trpezi bude ne samo raznovrsno već i zastupljeno po bojama, ima svoje razloge. Svaka boja, naime, ima čitav spektar delovanja na organe i organizam u celini, ističu stručnjaci.

Izvor: B92
Podeli
Foto:depositphotos/ridofranz
Foto:depositphotos/ridofranz

Zeleni brokoli, spanać, salata, grašak, kelj, jabuke i kruške, primera radi, jačaju imunitet. Obiluju zelenim hlorofilom koji štiti od kancerogenih bolesti, dok je folna kiselina izuzetno važna za rast i regeneraciju ćelija. Za trudnice je od posebne važnosti, jer utiče na zdrav i pravilan razvoj nervnog sistema ploda. Na kraju, ne manje važno, zeleno ublažava ljubavni bol, a daje snagu i nadu za nove početke.

Ljubičasto, plavo i crno voće i povrće deluju smirujuće i štite srce, pa su patlidžani, grožđe, borovnice, šljive i sveže smokve pravi izbor. Ljubičaste i plave vrste su snažni antioksidansi. Istovremeno snižavaju holesterol i krvni pritisak, podstiču bolji protok krvi, rad kapilara, deluju antibakterijski i protivupalno, podstiču proizvodnju insulina i smanjuju izlučivanje histamina. Uz to, opuštaju i smiruju, naročito u slučaju agresivnosti i razdražljivosti.

Crveni paradajz, paprika, malina, jagoda i višnja štite od karcinoma i podstiču na aktivnost. Bogatstvom likopena neutrališu slobodne radikale koji uništavaju ćelije organizma. Snižavaju holesterol i podstiču bolji protok krvi, pa tako sprečavaju nastanak arteroskleroze i bolesti srca. Štite vezivno tkivo i kožu oštećenu sunčanjem, a podstiču i na aktivnost i stvaralaštvo, pišu Večernje novosti.

Narandžasto i žuto štite od UV zračenja, ali i depresije. Zato šargarepu, breskvu, žute paprike, bundevu, ananas i pomorandžu treba što više jesti u svako doba. Plodovi u ovoj boji korisni su u borbi protiv slobodnih radikala, jačaju imunitet i štite od infarkta. Osim toga, čuvaju ćelije kože od prevremenog starenja, jačaju nerve i vraćaju narušenu emotivnu ravnotežu. Žuto je dobro i za bolju koncentraciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu