Ukusno i slatko povrće: Osvežava nas, i vrlo je zdravo za organizam

U vrelim letnjim danima ukus lubenice nam najviše prija, dok nas ujedno osvežava i rashlađuje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphoto/Nitrub
Foto: depositphoto/Nitrub

Ali koliko zapravo znamo o lubenici i njenim korisnim svojstvima za naše zdravlje?

Zbog njenog slatkog ukusa mnogi lubenicu smatraju voćem, a ona zapravo spada u porodicu tikvi, baš kao i krastavci. Zapravo, lubenica je po svojoj definiciji povrće, ali slatko povrće.

Lubenica je višestruko dobra za naše zdravlje, a mi vam izdvajamo samo neke od prednosti ovog povrća:

Likopen protiv karcinoma

Lubenica sadrži likopen (biljni pigment iz grupe karotenoida) koji joj daje crvenu boju, a jača imunitet, pa se smatra najjačim antioksidansom. Koži pruža zaštitu od UV zraka, dobro utiče na zdravlje srca i poboljšava pamćenje. Sprečava nastanak karcinoma, posebno karcinoma kože, prostate, dojke, materice i želuca, prenosi Večernji list.

Foto: depositphoto/fotohunter
Foto: depositphoto/fotohunter

Puna je vode

S obzirom na to da je puna vode, pomaže u hidriranju organizma, što je leti posebno važno. Lubenicu čini 92 posto voda, pa zato osećamo sitost nakon što je pojedemo.

Dobra je za kožu i kosu

Dva vitamina koje sadrži dobro deluju na zdravlje kože i kose. To su vitamini A i C. Vitamin C pomaže telu da stvara kolagen koji je zaslužan za elastičnost kože i koji usporava starenje kože i utiče na jačinu kose, dok vitamin A pomaže obnovu ćelija kože. Bez dovoljno vitamina A koža bi izgledala suvo.

Vlakna za probavu

Ovo povrće puno je vlakana pa pospešuje i probavu i dobro je za sve koji imaju bilo kakav problem sa probavom.

Rešava probleme sa bešikom

Poznato je da je lubenica dobra za bešiku i bubrege. Zapravo, u ovom slučaju pomažu semenke lubenice. Preporuka je da skuvate četiri kašike svežih semenki u dva litra vode. Kuvajte 15 minuta, a onda tu prokuvanu tečnost pijte naredna dva dana. Treći dan je pauza, a ako je potrebno, postupak možete da ponovite još nedelju dana. Pored toga, odličan su izvor gvožđa, antioksidansa, kalijuma, kalcijuma, mangana, magnezijuma i vitamina A, B, i C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu