U Hrvatskoj potrošnja kokaina skočila za 500 posto, B92.net saznaje kakva je situacija u Srbiji

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Victor Moussa
Foto: Shutterstock/Victor Moussa

Hrvatski stručnjak za bolesti zavisnosti, psihijatar Slavko Sakoman, izneo je zastrašujuće podatke o upotrebi narkotika u našem komšiluku. Kako je u opširom intervjuu naveo, od 2015. godine potrošnja kokaina, zahvaljujući velikoj dostupnosti, porasla za 500 posto, amfetamina za 1000 posto, kanabisa za 500, a ekstazija 400 posto.

"Istraživanje potrošnje droge na osnovu analize otpadnih voda pokazalo je da je Zagreb radnim danima bio na prvom mestu u Evropi po potrošnji kanabisa, vikendom je Amsterdam bio jači. Što se tiče kokaina, izbili smo na osmo mesto", rekao je Sakoman.

Za ovakve, mračne podatke, hrvatski stručnjaci najviše krive laku dostupnost droga, pre svega zbog lošije kontrole u primorskim lukama, gde se, kako se sumnja, svakodnevno istovare enormne količine droge.

Primarius dr sci med Diana Raketić, vd direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Drajzerova" kaže da ni u Srbiji situacija nije najpovoljnija.

- Svi pokazatelji upućuju na to da tržište narkotika, od početka 2020. godine beleži sve veću dostupnost širokog spektra droga, sve veće potentnosti, odnosno čistoće.

U Sribiji se najčešće konzumira kanabis. Primećeno je da je njegova prevalencija, pet puta veća nego kod ostalih narkotika. Druga najčešće korišena droga u Evropi je kokain, ni Srbija nije odolela tom trendu.

Najmlađi pacijent ima samo 16 godina

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U poslednjih dve godine beležimo veći priliv pacijenata koja traže pomoć zbog zavisnosti od stimulativnih droga. To su pre svega kokain i amfetamini, takođe beležimo veći broj zavisnika od alkohola, posebno kod onih koji ga koriste u kombinaciji sa kokainom, ali apostrofirala bih da nam se javlja i sve veći broj žena sa problemom bolesti zavisnosti od alkohola. Trend povećanja nije zaobišao ni zloupotrebu lekova na recept, dok broj zavisnika od heroina i lekova koji se koriste kao zamena za njega, beleži stagnaciju već neko vreme.

Gospođa Raketić kaže da je zabrinjavajuće što u njihovo savetovalište pristiže sve veći broj veoma mladih, koji su već stekli zavisnost od kanabioida (marihuane), ali da je primetan i porast još jedne vrste zavisnosti na koju treba obratiti posebnu pažnju.

- Osim hemijskih zavisnosti, bitno je napomenuti da se javlja i sve veći broj pacijenata sa nehemijskim zavisnostima od kojih dominira patološko kockanje.

Koristim priliku da apelujem na sve koji imaju neki od oblika zavisnosti da potraže stručnu pomoć i da ne srljaju u problem tražeći alternativne metode. Mi imamo dovoljan broj stručnog kadra i kapacitete, tako da svako ko nam se obrati može dobiti efikasan i profesionalni tretman.

- Najmlađi pacijent u našoj bolnici, a leči se od zavisnosti od kanabioida ima samo 16 godina, što je i donja granica za naše pacijente, dok najmlađi zavisnik od kockanja ima samo 17 godina - kaže dr Raketić i naglašava da društvena stigma onemogućava veliki broj uživalaca narkotika da se javi na lečenje, a da to može biti pogubno i po njih, ali i njihove porodice.

- Narkomanija je nešto što mora izaći iz zone stigme i jako je bitno uvek naglašavati da droga ima bezbroj posledica koje nekada mogu biti i fatalne. Zato je lečenje jedino rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu