Spinalna mišićna atrofija je najveći strah roditelja: Zašto odbijaju čak i testiranje? VIDEO

Spinalna mišićna atrofija je retka, ali progresivna i smrtonosna bolest. Sada postoji test koji kod beba u najranijoj fazi otkriva bolest, a nakon brzog otpočinjanja lečenja deca žive potpuno zdrav život.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Deca sa SMA se rađaju bez SMN1 gena, a bolest se manifestuje postepenom, ali progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što je hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Do sada je bilo uobičajeno da se radi zdravlja bebe uradi nekoliko testova, a medju njima već tri meseca postoji novi koji detetu moze doslovno da spasi zivot.

"Test za spinalnu mišićnu atrofiju je test koji se uzima na isti način kao sto se radi obavezni neonatalni skrining koji se kod nas radi za tri bolesti. Iz bebine pete se uzima kap do tri kapi krvi koji se dalje prenosi na te takozvane rati kartice i iz te kartice se radi genetska analiza za spinalnu mišićnu atrofiju na ovu bolest", rekla je doktorka Tamara Šljivančanin.

Do sada je u Srbiji 2000 majki pristalo na to da testiraju svoju bebu, a pet posto, odnosno 90 žena ne.

"Te majke najčešće iz nekog straha nepoverenja odbijaju praktično da se uradi taj test i nekako ne uspemo da dopremo do njih da im objasnimo šta je to značajno", rekla je doktorka Tamara Šljivančanin.

Negativna strana za bebu ne postoji, već samo mogućnost da u slučaju bolesti lečenje počne na vreme, dokaz su brat i sestra kod kojih je ovim testom SMA ustanovljena.

Detaljnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu