Bezazlene stomačne smetnje mogu biti simptom smrtonosne bolesti

Redovni pregledi izuzetno su bitni u prevenciji i ranom otkrivanju ozbiljnih bolesti, kao i u prepoznavanju simptoma od kojih neki mogu izgledati potpuno bezopasno.

Izvor: Net.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Leszek Glasner
Foto: Shutterstock/Leszek Glasner

Simptomi koji na prvi pogled izgledaju bezazleni, poput zatvora, nadutosti i ostalih probavnih i želudačnih poteškoća, mogu da ukazuju na zloćudne bolesti, među ostalim i na rak jajnika, jedan od najsmrtonosnijih ginekoloških karcinoma.

U svetu je od njega 2020. godine obolelo 313.000 žena. Na stopu smrtnosti umnogome utiče činjenica da se ova bolest prekasno otkriva, odnosno žene odlaze kod lekara u poodmaklom stadijumu, zbog toga što su rani simptomi vrlo zbunjujući te ih ne povezuju sa ginekološkim problemima.

"Događa se da pacijentkinje imaju gastrointestinalne tegobe i da se nedeljama leče u ordinacijama opšte prakse ili kod gastroenterologa. No, ukoliko nakon tri do četiri nedelje lečenja gastrointestinalnih problema nema poboljšanja, a žena je u menopauzi, trebalo bi da poseti ginekologa, jer uzrok njenih problema možda leži negde drugde", upozorava profesor doktor Marijus Biđinjski.

No, dr Biđinjski ima umirujuću poruku za žene te naglašava i kako nije svaki tumor na jajniku rak jajnika.

"Mnogi od ovih tumora nisu zloćudni, već su upalni tumori povezani s endokrinološkim poremećajima. Određeni postotak su neoplazme. Želim da razbijem stereotip o tome da se od raka jajnika umire, jer nije tako. Danas postoje brojne mogućnosti lečenja, pa čak i pacijentkinje s uznapredovalim karcinomom žive još šest do deset godina", zaključuje dr Biđinjski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu