Bol će nestati bez lekova: Naučnici napravili implantat koji hladi nerve VIDEO

Mnogi ljudi su primorani da žive sa bolom. Iako je bol važan pokazatelj zdravlja, on može biti iscrpljujući, izazvati umor, depresiju i smanjen kvalitet života. Tokom devedesetih, farmaceutske kompanije su tvrdile da imaju odgovor na lečenje bolova i nudile su opioidne analgetike. Uvereni da ovi lekovi ne izazivaju zavisnost, lekari su ih često prepisivali u nadi da će olakšati patnju svojih pacijenata, piše Smitsonijan.

Izvor: Telegram.hr
Podeli
Foto: SHutterstock/fizkes
Foto: SHutterstock/fizkes

Otkako je otkriveno da opioidi izazivaju zavisnost, naučnici su tražili sigurnije alternative za ublažavanje bolova. Inženjer biomedicine Džon A. Rodžers sa Severozapadnog univerziteta misli da je možda napravio implantabilni uređaj koji rastvara i hladi nerve u telu. Rodžers je već stvorio brojne elektronske uređaje koje telo može da apsorbuje, uključujući prolazni pejsmejker 2021.

Implantat bi utrnuo živce hlađenjem

"Ublažavanje bola je važan deo nege pacijenata, a to se trenutno postiže različitim vrstama lekova protiv bolova, od kojih su možda najistaknutiji opioidi", kaže Rodžers. "Ove šeme deluju izuzetno dobro da eliminišu bol, ali imaju različite neželjene efekte, pre svega zavisnost."

Implantat koji su Rodžers i njegov tim dizajnirali koristio bi hlađenje da bi utrnuo određene periferne nerve koji povezuju mozak i kičmenu moždinu sa ostatkom tela. Ovo bi blokiralo signale bola u mozgu, efikasno regulišući bol u određenim delovima tela. "Kada ste napolju po veoma hladnom danu, vaše ruke i prsti postaju previše hladni i počinjete da gubite kontakt", objašnjava Rodžers. "Vrhovi prstiju vam utrnu i to je taj efekat hlađenja koji pokušavamo da iskoristimo."

Azot se koristi za hlađenje nerava

Tim je stvorio ono što Rodžers opisuje kao gumenu traku sa sićušnim kanalima. Jedna strana uređaja je široka 5 milimetara i završava se strukturom nalik na manžetnu koja okružuje nerv. Drugi kraj izlazi iz tela i pričvršćuje se za uređaj za pumpanje. Rashladna tečnost se pumpa u jedan od tankih kanala gumene trake koji vodi do nerva.

Susreće se sa suvim azotom koji teče kroz poseban kanal i odmah isparava stvarajući efekat hlađenja. Gas teče nazad kroz drugi kanal, zatim se ponovo kondenzuje i prolazi kroz uređaj, formirajući zatvoreni sistem. Uređaj je detaljno opisan u novom izdanju časopisa Science.

U uređaju je mali temperaturni senzor tako da korisnik može da prati i kontroliše temperaturu nerva podešavanjem brzine protoka rashladne tečnosti jer previše hlađenja može dovesti do oštećenja tkiva.

Do sada je testiran na pacovima

Ovaj rastvorljivi implantat mogao bi da revolucioniše upravljanje bolom. Testiran je na pacovima, a sledeći koraci su ispitivanje bioloških aspekata ljudskog tela kako bi se povećala funkcionalnost uređaja. Pošto je uređaj rastvorljiv, hirurško uklanjanje nije potrebno.

"Važno je znati koliko dugo traje hlađenje dok se oporavljamo kako bi se proces mogao ponovo pokrenuti. To su vrste studija za koje mislim da je najvažnije sprovesti pre upotrebe uređaja na ljudima."

Kroz inženjering su smanjili rizike na minimum

Rodžers kaže da svaki implantat nosi rizike, ali je njegov tim pokušao da ih umanji kroz inženjering. Struktura poput meke gumene trake, debljine lista papira, prirodno se kreće kroz mišićno tkivo koje okružuje nerv, a rastvaranje uređaja smanjuje rizik od oštećenja nerava.

Umesto da prolazi kroz celo telo kao sredstva protiv bolova, ovaj uređaj deluje samo na delu tela koji je neophodan za ublažavanje bolova. Rodžers predviđa da bi se uređaj mogao koristiti za ublažavanje bolova nakon operacije, pacijentu bi se stavila ovakva gumena traka pričvršćena za spoljnu pumpu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu