Retka bolest, ali izlečiva ukoliko je otkrijete na vreme

Stečena hemofilija je autoimuna bolest o kojoj se retko govori. Ovu bolest ne treba mešati sa urođenom hemofilijom, koja se javlja od rođenja i samo kod dečaka. Za razliku od urođene, stečena hemofilija se leči ukoliko dijagnoza bude blagovremeno postavljena.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Shutterstock/Maria Burmistrova
Foto: Shutterstock/Maria Burmistrova

Stečena hemofilija je autoimuni poremećaj i može se javiti kod oba pola u bilo kom životnom dobu. Ipak, kod ove bolesti postoje dva pika javljanja – prvi je kod trudnica i tokom 12 meseci nakon porođaja, a drugi je kod ljudi starijih od 60 godina.

Zbog toga što je retka, neretko se dešava da lekari i kada vide modrice, ne pomisle odmah na ovu bolest, što može da bude uzrok za kašnjenje u dijagnostici i započinjanju lečenja.

"Bolest koja se pre svega ispoljava pojavom iznenadnih, obilnih i životno ugrožavajućih krvarenja. Najveći broj bolesnika sa stečenom hemofilijom ima krvarenja po koži, i u potkožnom tkivu, što se ispoljava krvnim podlivima. Treba imati u vidu da i zdrave osobe imaju sklonost da im se s vremena na vreme jave manje modrice po telu. To ne treba mešati sa stanjem stečene hemofilije, gde su modrice, u pravilu, mnogo veće. Znači, prekrivaju veće površine kože, veće od pet centimetara. Pored krvarenja po koži, mogu se pojaviti i drugi oblici krvarenja – krv u mokraći, krvarenje iz gastrointestinalnog trakta. Mogu se pojaviti obilna krvarenja zbog manjih povreda. Recimo, osoba ne zna da ima problem sa zgrušavanjem krvi i izvadi zub i ima krvarenje produženo i do nekoliko dana“, objašnjava prof. dr Predrag Miljić, sa Klinike za hematologiju UKC Srbije.

"Pogađa podjednako i žene i muškarce. Dosta je ređa od urođene hemofilije, tako da je stečena hemofilija ultraretko stanje. Ne govori se o njoj često, pa i lekari ne razmišljaju dovoljno često. Tako da nam je jako bitno da mi ispred Udruženja hemofiličara Srbije se trudimo da podignemo svest o postojanju stečene hemofilije“, naglašava Dejan Petrović, predsednik Udruženja hemofiličara Srbije.

Ukoliko se na vreme ne započne sa lečenjem, bolesnici sa stečenom hemofilijom su u veoma velikom riziku od smrtonosnih krvarenja.

Stečena hemofilija nastaje usled stvaranja autoantitela. Stvara ih organizam, a vezuju se za postojeći osmi faktor koagulacije u krvi i time mu blokiraju funkciju. Zato je proces zgrušavanja krvi zaustavljen, i javljaju se hematomi.

Uzrok bolesti često nije poznat, a često na pojavu stečene hemofilije utiču neka maligna obolenja, trudnoća, lekovi.

Moderna terapija, dostupna o trošku države, omogućava potpuno izlečenje.

"Sadašnjom savremenom terpaijom se u više od 80 odsto slučajeva postiže zaustavljanje krvarenja, saniranje, u relativno kratkom periodu. Stečena se može potpuno izlečiti, za razliku od urođene, i iz tog razloga je važno pravovremeno postaviti dijagnozu, jer to su bolesnici koji potpuno mogu da se izleče“, napominje profesor Miljić.

Sve informacije o stečenoj hemofiliji i oni koji imaju ovaj problem, i njihove porodice, ali i lekari mogu dobiti i u Udruženju hemofiličara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu