Šta se do sad zna o simptomima akutnog hepatitisa?

Dete koje se leči u Beogradu u dečijoj bolnici, a kod kojeg postoji sumnja na novi hepatitis, mora biti pod stalnim nadzorom lekara jer je u pitanju bolest za koju ne znamo šta je uzrokuje, a može biti fatalna po mlad organizam, kaže prof. dr Dragan Delić, infektolog-hepatolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike u Beogradu. Naime, novi tip hepatitisa, koji je proteklih meseci dijagnostikovan kod dece u brojnim evropskim zemljama i koji pogađa jetru, stigao je i u Srbiju, a oboleli se, kako mediji nezvanično saznaju, leči na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić".

Izvor: Nova.rs
Podeli
Foto: Shutterstock/C.Vanrintel
Foto: Shutterstock/C.Vanrintel

"Još uvek nismo sigurni da je u pitanju novi tip hepatitisa, pacijent je na ispitivanju. Svakako simptomi kod deteta ukazuju na hepatitis, tako da sumnja postoji. Pacijent trenutno ležu na Odeljenju za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje", rekla je doktorka, zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Klinici za Infektivne bolesti, međutim, prema rečima profesora Delića, uvek bude šest do osam pacijenata sa akutnim oštećenjem jetre nepoznatog uzroka.

"Ako sve poznate viruse isključite, hepatitis A, C, E, i druge infekcije, virusne mononukleoze, herpes, koksaki i sve koji mogu da daju oštećenje jetre kod dece, onda kažemo da je u pitanju oštećenje jetre nepoznate etiologije, što je akutni hepatitits. Ta klasifikacija uvedena je još 1995. godine. Kod 50 odsto dece sa hepatitisom i oštećenjem jetre, dokazano je da je uzrok adenovirus serotip 41. To je bolest dečijeg školskog uzrasta, tačnije faringokonjuktivalna groznica. Simptomi su povećana temperatura i uvećane žlezde na vratu. Može da uključi i pneumoniju (upalu pluća) i meningitis (upalu mozga). Najčešće se javlja povraćanje i dijareja. U ovom slučaju, za razliku od stomačnog virusa, zaraza može oštetiti i jetru", objašnjava prof. dr Delić.

On naglašava da se ovaj virus širi kapljičnim putem, ali i kontaktom i da je najvažnija prevencija higijena ruku.

"Može se širiti i putem vode u bazenima. Teško je apsolutno se zaštititi od kapljičnih infekcija. Vakcina ne postoji, antivirusni lek ne postoji, terapija je simptomatska. Međutim, iako kod ovakvih terapija, oboleli može da leži kod kuće, ovo dete je u bolnici jer mora da se prati. Može doći do teškog oštećenja jetre, organa koji ima najveći broj funkcija u našem telu. Često ova bolest počinje mučninom, gađenjem, gubitkom apetita. Kod hepatitisa se pojavi tamna beonjača i žutilo kože", kaže doktor.

"Ako roditelji primete da je dete malaksalo i da nema apetit, moraju mu uraditi biohemijske analize. Povišena aktivnost serumskih aminotransferaza (AST i ALT), od 10 do 15 puta, znače akutni hepatitis. Roditelji u ovom periodu, ali i inače, moraju obratiti pažnju i ne smeju zanemariti simptome kod dece. Virusni hepatitisi su međutim često asimptomatski, ali ne i ovaj", upozorava prof. dr Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu