Virus se proširio na još 20 zemalja, lekari uplašeni, naučnici ne znaju detalje – šta se dešava?

Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) je objavila odgovore na pitanja u vezi sa "misterioznim virusom" koji je prijavljen kod dece. Njihov stručnjak je detaljno objasnio šta tačno znaju o ovom virusu i kako bi roditelji trebalo da se ponašaju sa decom da ga ne bi dobila.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/Komsan Loonprom
Foto:Shutterstock/Komsan Loonprom

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 15. aprila 2022. objavila upozorenje o teškim slučajevima akutnog hepatitisa nepoznatog porekla kod dece u Ujedinjenom Kraljevstvu. Od tada, mnoge druge zemlje su počele da prijavljuju iste slučajeve, a ispitivanje se i dalje nastavlja.

Pod nadzorom dete sa sumnjivom kliničkom slikom: Akutni hepatitis stigao u Srbiju?

Šta je akutni hepatitis?

Hepatitis je zapaljenje jetre. Postoje različite etiologije – ili uzroci – koji mogu dovesti do ove upale, kao što je infekcija ili intoksikacija lekovima ili supstancama. Najčešći infektivni agensi su virusi odgovorni za hepatitis A, B, C, D i E.

Nepoznata zaraza kod dece odnela jedan život – uzroci i dalje misterija

Kada se zapaljenje javlja brzo i naglo, govorimo o akutnom hepatitisu. U nekim slučajevima, kao kod hepatitisa B, C i D, infekcija može postati hronična. U ovoj situaciji lekari još uvek nisu sigurni u uzrok.

Misteriozna bolest sve bliža Srbiji: Infektolog objasnio zašto su deca na udaru i koji su simptomi

Zašto se izbijanje hepatitisa kod dece smatra neobičnim? Da li je to zbog adenovirusa?

Ovaj događaj je pod daljom istragom SZO, a do sada su laboratorijski testovi isključivali slučajeve poznatog virusnog hepatitisa. U mnogim slučajevima, infekcija adenovirusom je otkrivena kod obolele dece, a veza između njih se istražuje kao jedna od hipoteza za osnovni uzrok, stoji u saopštenju PAHO .

Adenovirus je uobičajen virus koji može izazvati respiratorne simptome ili povraćanje i dijareju. Generalno, infekcija takvim virusima je ograničenog trajanja i ne evoluira u ozbiljnija stanja. Međutim, bilo je retkih slučajeva teških adenovirusnih infekcija koje su izazvale hepatitis kod imunokompromitovanih pacijenata ili pacijenata sa transplantacijom, na primer. Međutim, ova deca ne odgovaraju tom opisu – ranije su bila zdrava.

Foto:Shutterstock/Vadim Zakharishchev
Foto:Shutterstock/Vadim Zakharishchev

Zbog nepoznatog uzroka bolesti i dalje istrage, trenutno se ne može govoriti o potvrđenim slučajevima hepatitisa kod dece koji nisu povezani sa virusom hepatitisa A, B, C, D ili E.

Misteriozni hepatitis i dalje hara – devetoro dece u SAD obolelo

Prijavljeni slučajevi se odnose na decu sa teškim akutnim hepatitisom kod kojih hepatitis A, B, C, D ili E nije identifikovan. Do 3. maja 2022. godine prijavljeno je preko 200 slučajeva iz 20 zemalja. Velika većina slučajeva je u Ujedinjenom Kraljevstvu. To je bila prva zemlja koja je prijavila slučajeve SZO.

U Americi, slučajevi su prijavljeni u Sjedinjenim Državama, a zemljama u regionu se savetuje da prate situaciju.

Prema Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji (PAHO), još uvek ima malo podataka da bi se definisalo da li postoji epidemija, a za sada se globalni rizik smatra malim. Kako još uvek nema izvesnosti o poreklu bolesti, moguće je da postajemo svesni situacije koja je postojala i ranije, ali je prošla nezapaženo jer je bilo malo slučajeva.

Povezanost sa vakcinacijom protiv kovida 19 ne postoji, pošto su sva deca koja su prijavila simptome nevakcinisana. Međutim, u nekoliko slučajeva otkriveno je prisustvo virusa SARS-CoV-2, a ovo je jedna od linija istraživanja zajedno sa drugim kao što je adenovirus.

Koji su simptomi i da li se leči?

Akutni hepatitis ima različite simptome: gastrointestinalne, poput dijareje ili povraćanja, groznice i bolova u mišićima, ali je najkarakterističnija žutica – gde koža i beonjače požute.

Dva glavna simptoma akutnog hepatitisa VIDEO

Trenutni tretman nastoji da ublaži simptome i da upravlja i stabilizuje pacijenta ako je slučaj težak. Preporuke za lečenje mogu se precizirati kada se utvrdi poreklo infekcije.

Najvažnije je obratiti pažnju na simptome, kao što su dijareja ili povraćanje, i na boju: ako postoje znaci žutice – gde koža i beonjače očiju požute – treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

Preporučuju se osnovne higijenske mere kao što su pranje ruku i pokrivanje usta kada kašljete ili kijate da biste sprečili infekcije, koje takođe mogu zaštititi od prenošenja adenovirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu