Koronavirus sam sebe istrebio – čudo u Japanu

Pandemija koronavirusa u Japanu je doživela neočekivani obrt, a njihovi naučnici tvrde da je delta varijanta samu sebe istrebila katastrofalnom greškom pri mutiranju.

Izvor: RT
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sredinom avgusta u Japanu je zabeležen nagli rast slučajeva koronavirusa, s više od 23.000 novozaraženih dnevno. Trenutno ti su dnevni brojevi pali na samo 170 slučajeva novozaraženih, a zabeleženi smrtni slučajevi od te bolesti pali su na jednocifrene brojeve u novembru.

Drastičan pad broja novozaraženih i smrtnih slučajeva uveliko je pripisan vrlo visokoj vakcinaciji, prihvatanju nošenja maski u javnosti i drugih epidemioloških faktora. Ali deo naučnika ipak smatra da je ovaj pad jedinstven.

Izuri Inoue, genetičar s japanskog Nacionalnog instituta za genetiku, veruje da je Japan imao sreću i svedočio tome da je delta varijanta uglavnom iskorenila druge varijante virusa SARS-CoV-2 pre nego što je izbrisala i samu sebe.

Inoue i njegove kolege već neko vreme proučavaju mutacije virusa SARS-CoV-2 i kako na njih utiče protein nsp14, koji je ključan za razmnožavanje virusa.

RNK virusi, poput novog koronavirusa, obično imaju vrlo visok nivo mutacija, što im pomaže u brzom prilagođavanju na promene u okolini. Ali to otvara i mogućnost za takozvanu "katastrofalnu grešku", odnosno kad se loše mutacije nakupe i na kraju izazovu izumiranje određene varijante. Čini se da navedeni protein nsp14 na neki način pruža pregled greške i tako pomaže genomu virusa da ostane ispod praga katastrofalne greške.

U slučaju japanskog petog talasa koronavirusa, Inoue veruje da je nsp14 delta varijante zakazao u tom zadatku, s obzirom na genetsku studiju uzoraka prikupljenih između juna i oktobra ove godine.

Suprotno očekivanju njegovog tima, u uzorcima je primećen nedostatak genetske raznovrsnosti, dok su mnogi uzorci imali genetske promene na području koje se naziva A394V, koje je povezano s proteinom nsp14.

"Bilo smo doslovce šokirani kad smo to otkrili. Delta varijanta je u Japanu bila izrazito prenosiva te je istisnula sve druge varijante. Ali kako su se mutacije nakupljale, verujemo da je s vremenom postala manjkav virus koji više nije mogao da pravi replike", pojasnio je Inoue.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu