Grip i koronavirus odjednom: Kakvu kliničku sliku bi imao pacijent oboleo od oba?

Još nije došlo do slučaja sudara gripa i koronavirusa, ali stručnjaci razmatraju kakvu kliničku sliku pacijentu ovakva kombinacija može da stvori.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Profesor Tomislav Preveden, infektolog Kliničkog centra Vojvodine i predsednik Udruženja infektologa Srbije, kaže da ćemo to da vidimo u toku ove jeseni i zime:

"Grip poznajemo više od 100 godina, a koronavirus manje od dve, pa ove dve bolesti su imale vrlo malo prilika da se "sudare" u istoj osobi, što ne znači da to nije moguće. Jer, iako postoji mišljenje da postojanje jednog virusa u ćeliji ometa delovanje drugog i tako sprečava nastanak druge virusne bolesti, ipak se smatra da ista osoba može istovremeno da oboli od gripe i od korona virusne infekcije."

Istovremeno zaražavanje virusom gripa i kovida, prema rečima profesora Prevedena, dovelo bi do teže kliničke slike.

"U tom slučaju komplikacije bi bile češće, a posledice ozbiljnije. Zato kada imamo na raspolaganju efikasne vakcine protiv gripa i protiv korone, savet je da se što veći broj ljudi vakciniše protiv obe infekcije, jer vakcina protiv kovida ne štiti od gripa i obrnuto."

U slučaju da grip i kovid "nastupaju" odvojeno, same tegobe lekarima neće da budu dovoljne da zaključe o kojoj infekciji je reč.

"Generalno gledano, simptomi gripa i simptomi virusa korona su vrlo slični i njihova precizna dijagnoza će moći da se postavi samo na osnovu testiranja", kaže profesor Preveden.

Ipak, profesor Preveden kaže da su simptomi koji su tipični za kovid gubitak čula ukusa i mirisa, a oni se kod gripa gotovo nikad ne javljaju:

"Kod obe infekcije se javlja povišena temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima. Slabost i malaksalost su izraženiji kod gripa, a kašalj je čest kod obe infekcije. Kratak dah i otežano disanje su češći kod korone, jer se kod ove infekcije veoma često javlja upala pluća. Kod korona virusne infekcije tipično je i da se često javlja povišen D-dimer u krvi, što ne viđamo kod gripa, i češće vidimo na rentgenskom snimku pluća nalaz koji ukazuje na virusnu upalu pluća, koja se preko slušalica ne mora čuti."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu