Svi razlozi zbog kojih nam oči suze

Brojna su medicinska stanja koja mogu uzrokovati pojačanu produkciju suza u očima, od stranog tela u oku do reumatoidnog artritisa ili problema sa štitnom žlezdom.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Crvenilo i svrab

Ako vam oči često nekontrolisano suze, a ne znate uzrok, potražite pomoć lekara. Neki uobičajeni problemi s očima mogu se i spontano povući, a u drugim slučajevima možete sebi pomoći sami.

Nešto vam je u oku - Kada vam nešto uđe u oči, vaše telo stvara više suza kako bi isteralo uljeza. Čak i čestice koje su toliko male da ih ne možete videti golim okom, poput čestica u dimu ili hemikalija u luku, izazivaju ovu reakciju. Nakon što telo ukloni smetnju iz oka, prestane da proizvodi višak suza.

Suve oči

Ovaj problem s očima javlja se jer vaše telo ne proizvodi dovoljno suza ili se one prebrzo suše, a moguće je da je u vašim suzama narušena ravnoteža vode, ulja i sluzi. Brojni su razlozi koji mogu uzrokovati problem suvih očiju, od vetrovitog vremena do nekih poteškoća sa zdravljem.

Konjuktivitis

Ovo je čest uzrok suznih očiju i kod odraslih i kod dece. Simptom konjuktivitisa je crvenilo u jednom ili oba oka, svrb i osećaj peska u očima.

Infekcija bakterijom ili virusom najčešći su uzrok konjuktivitisa. Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji, trebaće vam antibiotske kapi ili mast za oči.

Pomaže lek

Alergija - Vlažne oči koje svrbe često dolaze u paketu s kašljem, nosom koji ne prestaje da curi i drugim uobičajenim simptomima alergije. Pomoći će vam lekovi za alergiju.

Začepljenje kanalića

Kad je s očima sve uredu, suze neometano teku iz suznih žlezda koje se nalaze iznad vašeg oka, slivaju se po površini vaše očne jabučice i završavaju u kanaliću u unutrašnjem uglu oka. Ako su kanalići začepljeni, suze se nakupljaju u njima i oko postaje suvo. Ovaj problem može imati više uzroka, poput infekcija, povreda, a često se javlja i u starijoj životnoj dobi.

Operativni zahvat

Vaše su trepavice poput brisača vetrobrana. Kada trepnete, one šire suze preko vašeg oka i brišu dodatnu vlagu. Ali ponekad ne rade kako treba. Kapci i trepavice mogu da se zakrive prema unutra i trljaju o oči, ovaj problem naziva se entropija. Ektropion je stanje pri kojem je veđa izvrnuta prema van i ne dolazi u dodir s očnom jabučicom i ne može izbrisati celo oko kada trepnete. Ili može izazvati vodene oči. Ovaj problem može se rešiti operativnim zahvatom.

Takođe, prljavština, pesak i kontaktna sočiva mogu ogrebu spoljnu stranu očne jabučice. Ako se to dogodi, vaše će oko izgledati crveno i biti osetljivo na svetlo. Dok se ove ogrebotine obično leče za dan ili dva, važno je posetiti lekara ako imate ogrebotinu. Ako rastu prema unutra, umesto prema napolje, trepavice će iritirati očnu jabučicu. Ovo stanje zove se trihijaza, a može se pojaviti nakon infekcije, ozlede ili usled nekih drugih problema s okom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu