Ptičji grip u Beogradu – ima li opasnosti za ljude?; "Radi se o H5N8"

Zvanično je potvrđeno da su mrtvi labudovi pronađeni u blizini Borče oboleli od ptičjeg gripa. Nije prvi put da se dijagnostikuje ptičji grip. Virusolog u Naučnom institutu za veterinu dr Ljubiša Veljović rekao je za RTS da opasnosti po ljude nema.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pozitivni i negativni. Testovi se ovih dana rade i na uginulim labudovima, pronađenim u kanalima na levoj obali Dunava.

"Po prijavi građana izašli smo na Jojkićev Dunavac, našli smo jednog mrtvog labuda, odmah posle toga bio je mrtav labud na kanalu Vizelj u Borči, posle dva-tri dana u kanalu Kišvara dva mrtva labuda i u četvrtak su nam javili da je desetine mrtvih labuda na području Beljarice", kaže Zoran Janković iz Udruženja "Eko Pančevački rit".

Nadležni su izašli na teren i uzeli uzorke.

Kod Starog šlepa su bila tri uzorka, sva tri su bila pozitivna na ptičji grip. U Staroj Borči su oba uzorka bila pozitivna i treći je bio u Kovilovu. Od tri uzorka u Beljarici dva su pozitivna i jedan negativan. Uprava za veterinu je proglasila zaraženu zonu u sva tri slučaja, kaže Budimir Grubić, direktor JKP Veterina Beograd.

I članovi udruženja "Eko Pančevački rit" pretražuju teren.

"Mi kao udruženje građana pratimo situaciju i dalje, dobili smo informaciju da ima uginulih labudova na Ilićevom Dunavcu i kod Bele stene. Imamo iskustva sa ovim ptičjim gripom – 2017. godine imali smo zaraženo područje kanal Vizelj u Borči gde smo dnevno vadili po pet labudova nekih 15 dana", rekao je Janković.

Za sada je ptičji grip potvrđen samo kod labudova.

"Postoje prijemčive i neprijemčive vrste ptica, trenutno na osnovu ovog preliminarnog testa koji je urađen vidimo da se radi o labudovima, za ostale ptice trenutno nemamo nikakve rezultate i ne znamo da li će se morati sprovoditi neke posebne mere", kaže Grubić.

Na osnovu dodatnih analiza sprovešće se i odgovarajuće mere propisane zakonom. Veljović: Nema opasnosti za ljude

Nije prvi put da se dijagnostikuje ptičji grip. Odgovarajući na pitanje koliko je opasan po ljude, virusolog u Naučnom institutu za veterinu dr Ljubiša Veljović rekao je za RTS da to zavisi od soja.

"Radi se o soju H5N8, to je isti soj koji je otkriven u martu u Vojvodini, sada imamo tri slučaja u Beogradu, u širem području, dokazano je da je to soj koji nije opasan za ljude, isključivo je vezan za ptice", kaže Veljović.

"H5N1 je napravio haos u celom svetu, ali nemamo sad taj soj, dijagnostikovano je da se radi o H5N8", objasnio je Veljović, naglasivši da nema mesta panici.

Poznato je da virus kovida 19 napada i životinje. Labudovi nisu testirani na kovid.

"Kada je u pitanju kovid, tu postoje prijemčive vrste životinja – krznašice: kod pasa, mačaka na farmama lasica koje su devastirane zbog kovida. Kovid ne ide na ptice, kod labudova nema potrebe raditi test", kaže on.

Postoje vrste životinja koje mogu oboleti od kovida ali predstavljaju slepu ulicu pa ne možete dobiti od njih, poslednja karika u lancu infekcija i ne mogu dalje prenositi infekciju a imate bolesti koje možete dobiti od životinja, objašnjava Veljović. Mrtve ptice – ne dirati

Uginuli labudovi su pronađeni u blizini naseljenih mesta. Uprava za veterinu je proglasila ugroženo područje i donela je rešenje u kome postoje mere za poljoprivredu i veterinarstvo – šta je zabranjeno a šta dozvoljeno: zabranjeni su sajmovi, okupljanja, trgovina živinskim mesom sa zaraženog područja.

Podvlači se da je reč o soju koji ne može preći na ljude, nisu potrebne specijalne mere. Ptičji grip je sličan koroni – nosimo maske kao zaštitu, a mrtve ptice ne treba dirati, treba ih prijaviti.

"Labudovi su najosetljiviji, od ptičjeg gripa najviše obolevaju divlje ptice, vodene, najviše obolevaju labudovi. Oni to najteže podonose i lako uginu. Uginulog labuda treba prijaviti što pre, a nadležni su Veterinskrska inspekcija u Beogradu, Naučni institut za veterinarstvo", zaključio je Veljović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu