Zagađenje, gojaznost i astma kod dece: Studija potvrdila vezu

Izlaganje visokom nivou zagađenja vazduha može učiniti decu gojaznom i izložiti ih većem riziku od astme, otkrilo je novo istraživanje. Studija je pokazala da gojazna deca imaju 79 odsto veće šanse da dobiju astmu.

Izvor: Nedeljnik
Podeli
Foto:Shutterstock/kwanchai.c
Foto:Shutterstock/kwanchai.c

I dok bi moglo biti mnogo uzroka gojaznosti kod dece, "zagađenje vazduha bi moglo da bude važan faktor koji tome doprinosi", navodi se u studiji.

Studija "Lung Care Foundation" i "Pulmocare Research and Education" je prva koja je u Indiji uspostavila vezu između dece sa prekomernom težinom, astme i zagađenja vazduha.

Stručnjaci su dugo upozoravali da dugotrajno izlaganje zagađenom vazduhu može da dovede do respiratornih oboljenja, posebno među decom. Kažu da su potrebne hitne mere da se ona zaštite.

"Lung Care Foundation" pregledala je 3.157 dece u 12 škola, nasumično odabranih, iz Delhija i južnih indijskih gradova koji imaju relativno čistiji vazduh.

Utvrđeno je da je 39,8 odsto dece iz Delhija imalo prekomernu težinu u poređenju sa 16,4 odsto u južnim gradovima zemlje.

Ono što je prijavljeno su čestice (PM2,5) , koje su opasni sitni zagađivači u vazduhu, a koje su pronađene u gradovima u kojima je rađeno istraživanje.

Svake godine zagađenje vazduha u Delhiju dostiže nivoe koji su oko devet puta viši od onog koji Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra bezbednim. Smog najčešće nastaje kao produkt poljoprivrednih požara i vatrometeta prilikom nekih svečanosti.

To nije slučaj samo sa Indijom i u drugum državama širom sveta vazduh je takođe zagađen.

Istraživači smatraju da bi zagađenje trebalo da se smanji i da bi se izbegla katastrofa sa kovidom, jer je i ta povezanost otkrivena.

Dr Sundip Salvi, direktor "Pulmocare Research and Education Foundation" (PURE), rekao je da istraživanje potvrđuje da udisanje takvog zagađenog vazduha može da utiče na gojaznost kod dece.

Rekao je da zagađivači u vazduhu sadrže određene hemikalije, poznate kao izazivači gojaznosti, koje mogu da promene metabolizam osobe.

"Kada osoba udiše zagađen vazduh, ove hemikalije ulaze u telo. To narušava endokrini sistem i dovodi do gojaznosti", rekao je dr Salvi za BBC.

Dr Salvi je rekao da su deca posebno ranjiva jer je njihov unos vazduha veći jer su aktivniji od odraslih i dodao da ih "to čini podložnijim udisanju ovih hemikalija koje su veliki zagađivači."

Dr Arvind Kumar, poverenik osnivača "Lung Care Foundation", rekao je da bi ova studija svima trebala da "otvori oči", celom svetu.

"Krajnje je vreme da se pitanje zagađenja vazduha u Delhiju, ali i u drugim gradovima reši na sistematski način kako bi se spasila budućnost naše dece", rekao je Dr Kumar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu