Predugo sedenje nosi sa sobom ovu bolest kolena

Pravi uzrok bolesti je nepoznat, međutim, naučnici sumnjaju da bi pokretači mogli da budui već postojeći uslovi i nasledni geni.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Foto:Shutterastock/Andrey_Popov
Foto:Shutterastock/Andrey_Popov

Zglob kolena je složena struktura koja se sastoji od kostiju, ligamenata i hrskavice. Olakšava kretanje i omogućava hodanje, trčanje i skakanje. Dugotrajno trošenje zgloba dovodi do razvoja artroze kolena. Artroza kolena odnosi se na stanje u kojem postoji upala zbog artritisa i obično je praćena bolom i otokom.

Degenerativne promene kolenskog zgloba često se nazivaju gonartroza. Gonartroza kolena je neinflamatorno stanje povezano sa starenjem populacije. U blažim slučajevima, pacijent doživljava epizodni bol nakon dužih perioda neaktivnosti, kao što je dug dan na poslu.

Gonartroza je prilično česta kod starijih osoba, ali nije isključivo bolest starosti. U hroničnim slučajevima može biti ugrožen ceo zglob kolena, a u najgorem slučaju zamena kolena može postati neophodna. Osteoartritis kolena (medicinski poznat kao gonartroza) opisuje se kao oštećenje hrskavice u kolenskom zglobu. Šteta je nepovratna i može znatno ograničiti nečiju pokretljivost.

Na osnovu korena bolesti postoje dve različite vrste: primarna (unutrašnja) i sekundarna (spoljašnja). Primarni osteoartritis kolena je prilično misteriozan. Pravi uzrok bolesti nije poznat, međutim, naučnici sumnjaju da bi okidači mogli biti već postojeći uslovi i nasledni geni. Takođe se sumnja da su pokretači odabir načina života, uključujući nedostatak vežbanja i gojaznost.

Faktori rizika

Sekundarni osteoartritis kolena je lakše dijagnostikovati i ima jasno poreklo. Faktori rizika za razvoj sekundarne gonartroze uključuju sportske nezgode ili fizičku traumu kolena, fizičku aktivnost visokog intenziteta koju doživljavaju radnici i oni koji imaju duge periode neaktivnosti kao što su dugi sati za radnim stolom.

Načini lečenja

Najbolji tretman uključuje upravljanje bolom tokom napredovanja bolesti. Izbegavanje stresnih aktivnosti, poput intenzivnog ručnog rada i hodanja po neravnom terenu, pokazalo se efikasnom merom koju pacijent može preduzeti u svom svakodnevnom životu.

Zdrava ishrana i gubitak kilograma značajno pomažu u smanjenju opterećenja na kolenima. Regulisana fizioterapija pomaže u ciljanom treningu mišića i dokazano je da je efikasan put lečenja.

Vežbanje je najefikasnija opcija za borbu protiv bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu