Otičete na pojedinim mestima? Možda je dijabetes

Oticanje bilo kog dela tela sigurno nije prijatno iskustvo. Može da bude posledica udarca ili čak prekomernog unosa soli u organizam. Stručnjaci ipak kažu da, ako se pojavi na određenim delovima tela, može da bude znak dijabetesa.

Izvor: B92, prva.rs
Podeli
Foto: Yavdat/Shutterstock
Foto: Yavdat/Shutterstock

Ovaj simptom naravno ne smete nikad da ignorišete, jer je to način na koji telo govori da nešto nije u redu. Ali, ako otok primetite na rukama, zglobovima i stopalima, može da se radi o simptomu dijabetesa, prema pisanju stranice diabetes.co.uk. takvi otoci koji su uzrokovani nakupljanjem tečnnosti u organizmu nazivaju se edemi.

Šećerna bolest (diabetes mellitus) označava grupu metaboličkih poremećaja čija je osnovna karakteristika hiperglikemija, odnosno povećan nivo šećera u krvi. Poremećen metabolizam glukoze nastaje usled manjkavog delovanja insulina, a ono je posledica poremećaja u izlučivanju insulina, poremećaja njegovog delovanja ili kombinacije navedenog.

Oboleli se, zbog prikrivenih simptoma, u većini slučajeva javljaju lekaru kada je već kasno. Bolest prolazi neprimetno, a povišen šećer vremenom nepovratno oštećuje nerve i krvne sudove i može dovesti do hipertenzije, infarkta srca, moždanog udara, slepila, gangrene noge, teškog oštećenja bubrega, povećava sklonost infekcijama i smanjuje osećaj bola.

Postoje i drugi uzroci

Loša cirkulacija je najčešći uzrok, a vezan za dijabetes, ali nije jedini. Prema pisanju Healthline.com, drugi faktori mogu da budu gojaznost, problemi sa srcem ili bubrezima, niskim nivoima proteina i uzimanjem lekova. Venska insuficijencija je takođe mogući uzrok, a radi se o stanju kada vene u nogama ne dozvoljavaju krvi da ide do srca. Svakako je potrebno da razgovarate s lekarom kako biste utvrdili da li je u pitanju dijabetes.

Postoje i stvari koje možete sami da učinite kako biste smanjiti naticanje. Nogu ili ruku podignite u vazduh, nosite sportske čarape, vežbajte i smanjite unos soli u organizam. Važno je piti i puno vode, uzimati magnezijum i svaki sat ustati i malo šetati, ako puno vremena provodite u ležećem ili sedećem položaju.

Simptomi dijabetesa

Često mokrenje i žeđ: Prosečna osoba mokri između četiri i sedam puta u jednom danu, međutim osobe obolele od dijabetesa mokre češće. Pod normalnim okolnostima naše telo reapsorbuje glukozu kako ona prolazi kroz bubrege, ali kada dijabetes prouzrokuje skok šećera u krvi, višak glukoze nakuplja se u krvi. Bubrezi moraju pojačano da rade kako bi uspeli da filtriraju i apsorbuju taj višak šećera, ali ako ne mogu da prate taj tempo, višak šećera se izlučuje putem mokraće. Zato se javlja povećana potreba za mokrenjem.

Češće mokrenje dovodi do dehidracije i veće potrebe za tečnošću. Logično, češće konzumiranje tečnosti pojačaće i potrebu za mokrenjem.

Neželjen gubitak težine: S obzirom na to da telo ne dobija dovoljno energije iz konzumirane hrane, ono će samo početi da sagoreva mišiće i masne naslage kako bi kompenzovalo taj nedostatak. To znači da možete da smršate čak i ako imate uobičajene prehrambene navike ili ne menjate svoju količinu telesne (ne)aktivnosti.

Mučnina i poriv za povećanjem: Jednom kad je telo primorano da troši masne naslage, ono stvara ketone koji se skupljaju u krvi. Jednom kada njihova koncentracija dosegne opasan nivo, dolazi do moguće pogubnog stanja ketoacidoze. Upravo ovi ketoni mogu da prouzrokuju osećaj mučnine.

Suva usta i svrab kože: S obzirom na to da telo koristi više tečnosti za mokrenje, to podrazumeva manje vode za ostale organe i potrebe tela. Dehidracija uzrokuje suvoću usta, a suvoća kože rezultira svrabom.

Mućenje vida: Promena u količini tečnosti u telu može da dovede do oticanja očiju i tako prouzrokuje probleme s vidom, koji se muti. Oči bukvalno menjaju svoj oblik i gube sposobnost izoštravanja predmeta.

Gljivične infekcije: Gljivice se hrane šećerom, tj. glukozom. Ako je imate previše, gljivice će bukvalno "poludeti" za njom i nekontrolisano se razmnožavati. Gljivične upale su dugotrajne i teške za pobediti, a najčešće se javljaju između prstiju i nožnih prstiju, ispod dojki, te oko polnih organa, prenosi Prva.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu