Uvećan broj onih koji se leče od multiple skleroze savremenom terapijom VIDEO

Broj pacijenata obolelih od multiple skleroze, koji dobijaju terapiju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), od juna 2021. biće povećan. Ubuduće će umesto 2.500, terapiju dobijati 3.500 pacijenata, kako lekove umerene efektivnosti prve generacije, tako i visokoefektivnu - najsavremeniju terapiju. Za obolele je tako ponovo učinjen veliki pomak i u tom duhu ove godine se obeležava Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, čija je glavna tema "zaustaviti multiplu sklerozu".

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Pročitajte još:

Da li je multipla skleroza neizlečiva bolest?

Za obolele od multiple skleroze stigla savremena terapija

Multipla skleroza je podmukla bolest i od nje u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Tok bolesti je nepredvidljiv, a žene obolevaju dva puta češće nego muškarci.

Do 2019. godine u Srbiji se o trošku RFZO lečilo 1.100 pacijenata. Oni su imali mogućnost da dobijaju samo lekove prve generacije. Međutim, nakon 15 godina od uvođenja tih lekova, država je u 2020. godini, u vreme pandemije kovida 19, na pozitivnu listu lekova uvrstila i sve visokoefikasne terapije za lečenje relapsne i primarno progresivne multiple skleroze, za više od 2500 pacijenata i time više nego udvostručila broj osoba koje se leče o trošku osiguranja.

Društvo multiple skleroze Srbije, kao jedno od najstarijih udruženja pacijenata u Srbiji, ove godine obeležava Svetski dan borbe protiv multiple skleroze organizovanjem konferencije i kulinarske radionice pod sloganom "Za istim stolom".

"Država i zdravstveni sistem su omogućili savremeni vid terapije za veći broj pacijenata. Protekle godine se broj lečenih pacijenata povećao za više od 100 odsto u odnosu na prethodan period. Taj trend se nastavio i sad već možemo da najavimo da će 40 odsto obolelih imati savremenu terapiju. Nadamo se da će svi pacijenti kojima to bude potrebno imati savremeni vid terapije", rekla je Vesna Savić za Televiziju Prva.

Njena preporuka je da se ljudi oboleli od MS vakcinišu.

"Jedno smo od prvih udruženja koje je preporuke struke stavilo na svoj sajt."

Na radionici danas je bio i Miloš Rokić (36) iz Beograda, član Društva MS Srbije, koji je s javnošću podelio svoju životnu priču. On je je izgubio vid na levom oku i to je bio prvi simptommultiple skleroze, koji doduše nije povezao sa ovom bolešću.

"Tada sam živeo u Češkoj i tamošnji doktor mi je postavio dijagnozu šloga, s obzirom na to da od detinjstva bolujem od dijabetesa. Kada sam mojima rekao za dijagnozu, pitali su me da li znam nekoga ko se šlogirao na jedno oko. Međutim, tek po povratku u Beograd dijagnostikovana mi je multipla skleroza i život mi se nepovratno promenio. Danas sam na terapiji lekovima prve generacije i evo već 10 godina nisam imao relaps. Tokom kovid pandemije grupa obolelih od MS-a se osvestila o problemu niskog nivoa edukovanosti o sopstvenom zdravlju. Na našu inicijativu i zalaganje, pripremili smo dva udžbenika koja su namenjena edukaciji osoba obolelih od MS-a, "Hajde da učimo o multiploj sklerozi" i "Hajde da živimo sa multiplom sklerozom". Kroz iskustva obolelih i uz mišljenje stručnjaka, udžbenici pružaju pitanja i odgovore na seriju problemskih situacija koje se javljaju kod obolelih od MS-a. Uz udžbenike, pripremljen je i sadržaj na Jutjub kanalu u kojem se nalaze odgovori na najčešće nedoumice, ali i poziv novoobolelim na angažovanje", kaže Miloš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu