Srbija na drugom mestu po smrtnosti od raka pluća: Tokom 2020. čak 25 odsto manje novoobolelih

Procene pokazuju da je u Srbiji tokom 2020. godine, broj novodijagnostikovanih pacijenata od karcinoma pluća bio manji za 25 odsto u odnosu na 2019. godinu. To znači da više od 1.000 ljudi nije dijagnostikovano zbog pandemije izazvane virusom kovid 19.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: Depositphotos/Gladkov
Ilustracija/Foto: Depositphotos/Gladkov

Sa ovakvim podacima dočekujemo ovogodišnji Svetski dan borbe protiv raka, koji se svake godine obeležava 4. februara, pod pokroviteljstvom Međunarodnog udruženja za kontrolu raka iz Ženeve.

"Zbog aktuelne epidemije kovid 19 u Srbiji sva pažnja opravdano je prebačena na pacijente zaražene korona virusom. I pored toga što je percepcija zdravstvenih institucija promenjena, problem ostalih pacijenata ne bi trebalo da padnu u senku. Osobe koje imaju neko maligno oboljenje svakako su u povećanom riziku od kovid 19 infekcije, a pogotovu oni koji imaju karcinom pluća, najčešći i najsmrtonosniji malignitet kako u svetu, tako i u našoj zemlji", poručuju iz Udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća.

Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine. Od karcinoma pluća godišnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba. U proseku, kod 16 osoba dnevno se dijagnostikuje ova vrsta raka, dok na žalost svakodnevno 13 naših građana izgubi bitku sa ovom teškom bolešću.

"Klinika za pulmologiju KC Srbije je vodeća ustanova za lečenje raka pluća u Srbiji sa više od 4.000 pacijenata. Ipak, zbog pandemije korona virusa smo u poslednjih godinu dana za četvrtinu manje dijagnostikovali karcinoma pluća nego prethodnih godina, što svakako nije dobro. Pored fokusa zdravstvenog sistema na lečenju korona virusa, manjem broju novodijagnostikovanih sigurno doprinosi i strah pacijenata da se ne zaraze. Iz tog razloga, mi smo zajedno sa Udruženjem za borbu protiv raka pluća 'Punim Plućima' krajem 2020. osnovali nacionalno savetovalište 'Poziv Podrške' za pacijente obolele od raka i članove njihovih porodica pri našoj Klinici. Na taj način postali smo dostupni pacijentima, a ovakav 'on line' centar ima nemerljivu vrednost smanjujući rizik od zaražavanja. Sa druge strane pacijenti su u mogućnosti da se konsultuju sa medicinskim osobljem", rekla je prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS.

Ona je dodala da ono što je ipak ohrabruje jeste da od polovine 2020.godine oboleli od raka pluća dobijaju o trošku RFZO najsavremenije imuno i ciljane terapije, što uliva nadu da se sa rakom može živeti.

Olja Ćorović, predstavnica Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", kaže da iako je glavni problem dostupnosti savremenih terapija rešen, sada je potrebno skratiti vreme od pojave simptoma karcinoma pluća do dobijanja savremenih lekova, koje je 2019. godine, prosečno, iznosilo 200 dana.

Ilustracija/Foto: depositphotos/minervastock
Ilustracija/Foto: depositphotos/minervastock

"Kada član porodice oboli od raka pluća, celoj porodici se život menja iz korena. Dijagnostika, konzilijumi, borba za terapiju, zračenje.... Uz sve ove probleme, prava informacija kako sve ovo postići što lakše i brže, mnogo bi olakšala pacijentima. Udruženje za borbu protiv raka pluća je zato pokrenulo proces aktiviranja prvog 'call centra' u Srbiji za sve obolele od raka pluća, pogotovo što zbog trenutne epidemiološke situacije pacijenati ne mogu da budu u stalnoj komunikaciji sa lekarima. Nakon nekoliko meseci rada, prvi, obostrani utisci su veoma dobri. Jasno je da postoji velika potreba za informacijama u širokoj populaciji naših građana. Od kako je vakcinacija protiv kovida 19 postala aktuelna, pacijenti najčešće pitaju da li se savetuje primena kod pacijenata sa karcinom pluća, da li postoje kontraindikacije ukoliko je u toku hemioterapija, imunološka terapija, molekularna terapija, radioterapija. To sve dokazuje opravdanost postojanja call centra, jer se pokazalo da je neophodan u rešavanju datih aktuelnih problema i da funkcioniše u korak sa savremenim dešavanjima", istakla je Ćorovićeva.

Poslednje dve godine ugledni časopis iz Londona The Economist je sprovodio veliku uporednu studiju o ishodima lečenja najčešćeg karcinoma - raka pluća u 27 država Evrope. Srbija je pored Rusije jedina država van EU koja je obuhvaćena ovom studijom. U tom izveštaju Srbija beleži napredak u nekoliko ključnih oblasti. Pored uvođenja savremenih terapija o trošku RFZO pozitivni pomaci se odnose na novi program unapređenja kontrole raka koji je Vlada Srbije usvojila u julu prošle godine, gde je karcinom pluća prepoznat kao prioritet.

Takođe, i u segmentu rane dijagnostike Srbija je pokazala napredak, s obzirom da je prošle godine započeto prvo sprovođenje organizovanog skriniga za rak pluća na teritoriji Vojvodine, koje je na ]alost zbog epidemije korona virusom zaustavljeno. Na kraju napredak je ostvaren i u većem uključivanju pacijenata u proces donošenja odluka, gde predstavnik udruženja pacijenata za borbu protiv karcinoma pluća već aktivno učestuje u radu Komisije RFZO za odobranje inovativnih terapija.

Imajući u vidu sve navedeno, od posebnog značaja će biti da se u godini pred nama uloži dodatni napor da se uprkos kovid pandemiji, dostupnost zdravstvenih usluga za pacijente sa karcinomom pluća održi i poboljša, s obzirom na veliki pad broja novodijagnostikovanih pacijenata.

Nacionalno savetovalište za pacijente obolele od raka i članove njihovih porodica nalazi se u prostorijama Klinike za pulmologiju KCS, a u njegovom radu učestvuju lekari i sestre. Cilj savetovališta je da bolje informiše pacijente i pomogne da njihov put, od pojave prvih simptoma, preko brze i tačne dijagnostike, do primanja odgovarajuće terapije i lečenja, bude što kraći i jednostavniji. Pacijenti su u mogućnosti da razgovaraju sa lekarima svakog utorka i četvrtka od 14 do 17 sati. Obezbeđen je fiksni broj 011/3629 – 270, kao i mobilni broj 065/3629-270. Takođe, sva pitanja i nedoumice, pacijenti ili članovi porodica, mogu poslati i na Viber 065/3629-270/Poziv podrške, kao i na mail: pozivpodrške@punimplucima.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu