Srce i vremenski uslovi: "Ovo što se dešava je nešto najgore za naš organizam" VIDEO

U šali znamo da kažemo da se u jednom danu promeni nekoliko godišnjih doba. U zbilji, takve su vremenske prilike ovih dana. Malo kome ovakva situacija prija, a posebnu pažnju treba da vode svi koji imaju i najmanje probleme sa srcem. Kako to utiče na kardiovaskularne bolesnike?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Doktor Predrag Mitrović, načelnik postkoronarne jedinice Urgente kardiologije Urgentnog centra, smatra da ovakva dinamika vremenske prognoze ne može povoljno da utiče na naš organizam. Navodi da smo povezani sa spoljnom sredinom i da se sve promene odražavaju na naš organizam, ali da će oni sa hipertenzojom imati više problema.

Skokovi pritiska mogu da se dese i osobama koje ne pate od hipertenzije ali se to neće nastaviti kao bolest iako će ti skokovi svakako da budu prisutni.

"Ovo što se dešava sa vremeskom prognozom je nešto najgore za naš organizam", smatra Mitrović.

Napominje da treba da se javite lekaru ukoliko osetite izraženije zamaranje, stezanje u grudima, bol u vratu, to može da govori da se nešto dešava sa srcem.

Preporučuje da se tokom leta uzima što više tečnosti i da ishranu treba prilagoditi situaciji. Pod tim podrazumeva da treba jesti mladi sir, ribu, povrće i voće i izbegavati crveno meso i mesne prerađevine.

Kako je korona aktuelna tema ove godine pitanje je da li i na koji način ovaj virus utiče na srce.

Mitrović napominje da se za sada može čuti da uglavnom ima sekundarnih opterećenja. Srce je u direktnoj vezi sa koronom jer jedan deo srca pumpa krv kroz pluća. Taj deo je opterećen i dolazi do povećanja rada srca, koji zavisi i od stepena ispoljavanja koronavirusa.

Ali, kako navodi, za sada se ne zna kakve su konkretne trajne posledice, iako za sada zna da nema ozbiljnijih posledica.
Poslušajte prilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu