Dr Kisić Tepavčević objasnila šta treba da uradi učenik ako oseti simptome u školi

"Ono što je već rečeno i što se nadam da svi već radimo, jeste da niko sa bilo kakvim simptomom bilo kakve infekcije neće ići u školu, uključujući i nastavnike i vannastavno osoblje koje radi u ustanovama, kao i učenike", rekla je zamenica direktora "Batuta" dr Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen / Tv B92
Foto: Printscreen / Tv B92

Postoji, kako kaže, jasno definisana procedura ukoliko se simptomi respiratorne infekcije jave tokom samog boravka u školi.

"Ukoliko se desi da neko tokom školskih časova oseti neki od ovih simptoma, kada je u pitanju nastavno osoblje što pre treba da se javi u kovid-ambulantu, a kada su u pitanju učenici da to kažu nastavniku ili učitelju koji se nalazi u tom momentu u učionici. Tada sa maskom koju inače nosi, učenik odlazi u sobu za izolaciju koja će za takvu namenu biti u svakoj školi. Pozivaju se roditelji koji ih odvode u najbližu kovid-ambulantu", kaže dr Kisić Tepavčević.

Ukoliko se ispostavi da je neko od đaka ili nastavnika pozitivan na prisustvo ovog virusa, kako je istakla, to se prijavljuje nadležnom Insitutu za javno zdravlje, koji dalje sprovodi epidemiološka ispitivanja i u skladu sa time odgovarajuće mere i postupke.

"Ono što jeste suština to je da se poštuju sve mere: fizička distanca, nošenje maski koje i inače smanjuju rizik", zaključila je.

U tom odeljenju, kako je objasnila, radiće se epidemiološki nadzor kao posebna mera predostrožnosti u slučaju pojave simptoma u periodu maksimalne inkubacije od tog momenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu