"Korak po korak": Nova metoda lečenja pankreatitisa

Pankreatitis je danas mnogo češće oboljenje nego što se misli, a pacijenti čak i u ranoj fazi ove bolesti završe na hiruškom stolu, što savremena medicina smatra pogrešnim.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen /TV Prva
Foto: Printscreen /TV Prva

Lečenje akutnog pankreatitisa ubuće će se zasnivati na metodi "korak po korak". Ova metoda bila je tema nedavno održanog Kongresa u San Dijegu, rekao je prof. dr Dejan Radenković gostujući u "Jutru" Prve televizije.

Metoda "korak po korak" ne podrazumeva momentalni odlazak kod hirurga, a ukoliko ima potrebe za intervencijom ona se radi minimalno-invazivnim pristupom. Cilj je da se odvoji zdravo od bolesnog tkiva i da se deo koji je propao od upale pankreasa lakše ukloni, kaže doktor Radenković.

Postoje dva oblika pankreatitisa. Kod edematoznog pankreatitisa dolazi do otoka samog pankreasa i on nije smrtonosan, za razliku od teškog oblika akutnog pankreatitsa kod kog dolazi do nekroze, odnosno propadanja same žlezde.

Fakori rizika za nastanak akutnog pankreatitisa su pre svega kamenčići u žučnoj kesi, zatim prekomerna upotreba alkohola, kao i preterano masna hrana, naglašava doktor Radenković.

Opširinije o pankreatitisu pogledajte u video-snimku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu