Simptom raka debelog creva koji niko ne shvata ozbiljno, pogoršava se noću

Razvoj raka debelog creva, koji je takođe poznat kao kolorektalni rak, može se otkriti zahvaljujući iznenađujućem simptomu koji se pogoršava noću.

Izvor: Net.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/IAKIMCHUK IAROSLAV
Foto:Shutterstock/IAKIMCHUK IAROSLAV

Prema stručnjacima iz "Cancer Research UK", kašalj može da ukazuje na to da se rak proširio na pluća. Kada je u poodmakloj fazi kolorektalni karcinom se širi na ovaj organ, ali i na jetru. Stručnjaci ističu da je uporan kašalj koji se javalja noću najčešći simptom, a mnogi ga zanemaruju.

Najčešće, doktori dijagnostikuju rak debelog creva tek kada dostigne ovu fazu. Pored kašlja, pacijent može imati i sledeće simptome:

Kratak dah
Infekcije donjeg respiratornog trakta
Iskašljavanje krvi
Akumulacija vode u grudima i plućima

Uobičajeni simptomi raka debelog creva su umor, slabost i gubitak apetita. U progresivnom stadijumu mogu biti praćene nelagodnošću ili bolom u desnom delu trbušne duplje, mučninom, gubitkom težine, nadimanjem stomaka (ascitesom), žuticom i svrabom.

Prema rečima stručnjaka, rizik od razvoja raka debelog creva zavisi od faktora kao što su starost, genetska predispozicija i način života. Ishrana takođe može uticati na rizik od razvoja raka.

Najčešći faktori rizika su: prekomerna konzumacija crvenog i prerađenog mesa, gojaznost, kao i nedovoljna količina vlakana u organizmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu