Zaboravite Supersonični pogon - Ovaj hiperzvučni avion leti iz Njujorka u London za sat vremena

Projektovana najveća brzina aviona Hermeus je 5,5 maha ili 6737 km/h - što ga čini najbržim mlaznjakom na planeti.

Izvor: B92, robbreport
Podeli
Foto: Hermeus / flickr
Foto: Hermeus / flickr

U poslednjih 18 meseci, Boom je uspešno testirao demonstracioni avion XB-1 i pretprodao United Airlinesu 15 svojih modela Overture sa 30 sedišta koji se još uvek razvijaju. Virgin Galactic i Rolls Roice sklopili su partnerstvo za razvoj 19-sedišta. Čak je i Ruska Federacija otkrila planove za izgradnju supersoničnog aviona za komercijalnu upotrebu.

Zatim tu je Hermeus Quarterhorse. Zamislite supersonični ili Mah 1 - brzinu zvuka - pomnožite sa pet i dobićete hiperzvučnog Quarterhorse-a.

Prošle nedelje je kompanija sa sedištem u Atlanti objavila nagradu od 60 miliona dolara američkog vazduhoplovstva za finansiranje testiranja aviona. Kao i grčki bog Hermes, ovaj Hermeus je dizajniran za nesmetano putovanje između svetova, sa projektovanom najvećom brzinom od 5,5 maha ili 4.219 milja na sat. To ga čini najbržim avionom za višekratnu upotrebu na planeti, pa će let od Njujorka do Londona trajati manje od sat vremena.

Foto: Hermeus / flickr
Foto: Hermeus / flickr

Tolika brzina dolazi jedinstvenim podešavanjem motora, pogonskog sistema sa kombinovanim ciklusom (TBCC) zasnovanim na turbini. Takve sisteme koriste standardni mlazni motori za lansiranje i sletanje i za postizanje dovoljne brzine u letu za ubacivanje vazduha u drugu turbinu-poznatu kao ramjet ili scramjet, koja proizvodi više energije, ali zahteva protok vazduha velike brzine da bi se zapalila. Poteškoća je upravljanje prelazom između turbina i postizanje potrebne aerodinamike.

Foto: Hermeus / flickr
Foto: Hermeus / flickr

Hermeus je dobro počeo. Za devet meseci je projektovao, izgradio i testirao svoj motor, zasnovan na turbo mlaznici GE J85, i ima dve prednosti kada je u pitanju testiranje. Quarterhorse će leteti autonomno, tako da razvojni tim može dobiti prototipove u vazduhu i učiti od njih bez rizika po živote pilota.

Trenutno planira testiranje male verzije 2023. godine, verzije srednje nosivosti tereta 2025. godine i veće komercijalne putničke verzije 2029. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.