WhatsApp uvodi iOS, Android end-to-end enkripciju rezervne kopije dopisivanja

Iako je sam WhatsApp zadnjih pet godina podrazumevano enkriptovan end-to-end, do sada, te rezervne kopije ne bi bile šifrovane.

Izvor: B92
Podeli
Foto: AngieYeoh / Shutterstock.com
Foto: AngieYeoh / Shutterstock.com

WhatsApp dodaje end-to-end enkripciju vašim sigurnosnim kopijama “u oblaku” na Androidu i iOS-u. Ukoliko biste izabrali da napravite rezervnu kopiju svojih ćaskanja na Google disku (iz Android verzije WhatsApp-a) ili iCloud-u (ako ste na iOS-u), te rezervne kopije ne bi bile enkriptovane.

Sada, međutim, možete uključiti "end-to-end" za svoje sigurnosne kopije. Način na koji vlasnik WhatsAppa, Facebook to opisuje u svom najavi čini se da neće biti uključen prema zadanim postavkama, ali ćete morati aktivno izabrati da ga omogućite tako što ćete otići u Podešavanja > Ćaskanje > Rezervna kopija ćaskanja > End-to-end enkriptovanje rezervne kopije.

Kada to učinite, moraćete da upotrebite lozinku po svom izboru ili 64-cifreni ključ koji samo vi znate. Kada sve to postavite, ni WhatsApp, ni Google, ni Apple neće moći čitati vaše sigurnosne kopije bez vašeg ključa ili lozinke.

Facebook ističe da je WhatsApp jedini globalni servis za razmenu poruka koji pruža takav nivo bezbednosti u takvim razmerama. Nova funkcija polako će se uvoditi onima sa najnovijom verzijom WhatsApp-a za Android ili iOS.

Novitet je predstavio i Mark Zackerberg na Facebooku rekavši da je ponosan na svoj tim koji i dalje vodi bezbednost, kako je rekao, vaših privatnih razgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.