"Samo jedna kompanija na svetu ima problem sa pregrevanjem čipova, a to nismo mi"

MediaTek ulaže veliko poverenje u svoj njanoviji premijum m čipset, a istovremeno zadirkuje Qualcomm zbog problema sa pregrevanjem Snapdragon čipova.

Izvor: B92, Gizmochina
Podeli
Foto: Ascannio / Shutterstock.com
Foto: Ascannio / Shutterstock.com

MediaTek i Qualcomm su veliki rivali na tržištu čipova za telefone. Qualcomm se uvek smatrao "kraljem" premijum čipsetova. Iako MediaTek dobro posluje na tržištima srednjeg i donjeg segmenta, nije ostavio preveliki trag u premijum segmentu.

Ipak, tržišta srednjeg i donjeg segmenta su pomogla da MediaTek postane najveći svetski proizvođač čipova.

Tokom ove godine, telefoni sus e više nego ikada suočili sa problemom pregrevanja. Problem je primetniji na telefonima sa Qualcomm Snapdragon 888 i 888+ procesorima.

Kada je u pitanju ova tema, MediaTek - koji je upravo objavio Dimensity 9000 čip, je veoma samouveren. Kompanija tvrdi da postoji samo jedna kompanija na svetu koja ima problem sa pregrevanjem čipova, ali to nije MediaTek. Svi znaju da tajvanski proizvođač suptilno "proziva" Qualcomm.

MediaTek polaže veliko poverenje u performanse Dimensity 9000 čipa. Prema navodima kompanije, svi uzorci koji su do sada poslati proizvođačima su se vratili sa veoma pozitivnim reakcijama. To znači da će mnoge kompanije implementirati Dimensity 9000 u svoje premijum telefone.

Prema izveštaju sajta Sammobile, Samsung će testirati MediaTek Dimensity 9000 procesor. Dojavljivač @UniverseIce tvrdi da je Samsung jedna od brojnih kompanija koje testiraju Dimensity 9000. Ukoliko južnokorejski proizvođač smatra da su performanse i energetska efikasnost ovog čipa dovoljne, koristiće ga u svojim premijum Galaxy pametnom telefonima i tabletima.

Već postoje potvrde da će Samsung Galaxy S22 koristiti Snapdragon 8 Gen1 i Exynos 2200 čipove. Stoga bi Samsung mogao koristiti Dimensity 9000 u uređaju iz premijum segmenta tokom druge polovine godine.

Dimensity 9000 verovatno neće biti objavljen na Galaxy S22 seriji. Međutim, čip ćemo verovatno videti u drugim premijum uređajima, najverovatnije tabletima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.