Proverava se transparentnost portala Google News Showcase

Nemački regulator potvrdio je u sredu da proverava da li je Google transparentno utvrdio uslove za pristup medijima platformi vesti Google News Showcase.

Izvor: B92, index.rs, HINA
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Portal Google News Showcase pokrenut je u Nemačkoj prošle jeseni i objavljuje sadržaj izdavača sa kojima je potpisao ugovor.

Ovom uslugom Google omogućava izdavačima da prikazuju svoj sadržaj na Internetu, a zauzvrat im plaća naknade, podseća dpa.

Visina naknade i druge ugovorne obaveze su poslovna tajna. Google News Shovcase se smatra medijskom platformom.

Nekoliko medijskih kompanija je navodno zatražilo intervenciju medijskog regulatora, plašeći se da će ih ovi aranžmani dovesti u nepovoljan položaj na medijskom tržištu.

Regulator proverava transparentnost usluge, ali je zvanično odbio četiri žalbe regionalnih izdavača koji se nisu ugovorili sa Google-om, tvrdeći da "nisu aktivno pokušavali" da svoj sadržaj uključe u Google-ovu uslugu.

Dodali su da smatraju da je Google News Showcase medijska platforma, a ne takozvani medijski posrednik koji samo objavljuje sadržaj na svojoj veb stranici.

Usluga je uvedena u Nemačkoj, Brazilu i nekoliko drugih zemalja. U svojim žalbama izdavači su se pozivali na odredbu o diskriminaciji u medijskoj povelji koja se odnosi na medijske posrednike, podseća agencija dpa.

Javnost je početkom juna saznala da je regulator za konkurenciju pokrenuo istragu u vezi sa Google News Showcase. Pored Nemačke, Google je uslugu predstavio i u Brazilu prošle jeseni, a potom i u nekoliko drugih zemalja, navodi dpa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.