Hakeri upali u sistem Electronic Arts-a, ukrali 750GB podataka

Hakeri su provalili u sisteme Electronic Arts, jednog od najvećih svetskih izdavača video igara, i ukrali izvorni kod koji se koristi u igrama kompanije.

Izvor: edition.cnn.com
Podeli
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Objave na forumu na mreži koje je pregledao CNN Business i provjerio ih je nezavisni stručnjak za sajber bezbednost pokazuju da su 6. juna hakeri tvrdili da su od EA uzeli 780 gigabajta podataka, uključujući izvorni kod Frostbite-a engine-a, koji je pokretački mehanizam za FIFA-u, Madden i Battlefield video igre.

Hakeri tvrde da nude "potpuno iskorišćavanje sve usluge EA". Takođe su tvrdili da su ukrali alate za razvoj softvera za FIFA 21 i server kod za podudaranje igrača u FIFA 22.

Brett Callov, stručnjak za sajber bezbednost i analitičar pretnji u Emsisoft-u, rekao je da bi gubitak kontrole nad izvornim kodom mogao biti problematičan za poslovanje EA-e. "Teoretski bi izvorni kod mogli da kopiraju drugi programeri ili da se koristi za stvaranje hakova za igre", rekao je.

EA: Podaci naših igrača nisu ugroženi i nije u pitanju ransomware

Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

"Kad god procuri izvorni kod, to nije dobro", rekao je Ekram Ahmed, portparol firme za ciber sigurnost Check Point. "Hakeri mogu da pročešu kod, otkriju dublje nedostatke za eksploataciju i prodaju taj prethodni kod na mračnoj mreži zlonamernim pojedincima."

Podaci o igračima nisu ugroženi u proboju, saopštio je portparol EA. "Istražujemo nedavni incident upada u našu mrežu gde je ukradena ograničena količina izvornog koda igre i srodnih alata", rekao je portparol EA. "Nije pristupljen podacima o igračima i nemamo razloga da verujemo da postoji rizik za privatnost igrača. Nakon incidenta, već smo poboljšali bezbednost i ne očekujemo uticaj na naše igre ili naše poslovanje."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.