Evropska unija je postavila zvanični rok za prelazak na USB-C standard

Uredbom se potrošačima prepušta izbor da novi uređaj kupe s punjačem ili bez njega.

Izvor: B92, Zimo
Podeli
Foto: mundissima / Shutterstock.com
Foto: mundissima / Shutterstock.com

Sat je počeo da otkucava. Nakon što je Evropska unija donela uredbu kojom će svi elektronski uređaji morati da koriste isti standard punjača (USB-C), donešen je i konačni službeni rok nakon kojeg ta uredba stupa na snagu.

Tako će svi uređaji, koji se nađu na tržištu EU nakon 28. decembra 2024. godine, morati da budu opremljeni USB-C slotom za punjenje.

Uredba je objavljena u službenom listu EU i stupa na snagu za 20 dana, a države članice imaće najviše 24 meseca da prilagode nacionalno zakonodavstvo ovoj uredbi.

Iako se već ranije znalo da će USB-C morati biti prihvaćen kao standard u sljedeće dvije godine, nije bilo jasno kad će to točno biti. Prve informacije govorile su o jeseni 2024. godine, dok je nakon prihvaćanja direktive bio spominjan kraj 2024. godine.

Uredba je, kako su istakli iz EU, doneta kako bi se smanjila količina elektronskog otpada do koje dolazi zbog odbacivanja punjača starije generacije, a čiji slotovi ne odgovaraju onim na novim uređajima. Prema zvaničnim podacima, u EU se svake godine odbaci gotovo 11.000 tona elektronskog otpada.

Uredbom se takođe potrošačima prepušta izbor da novi uređaj kupe s punjačem ili bez njega, čime štede novac, a ujedno se smanjuje količina elektronskog otpada povezanog s proizvodnjom, prevozom i odlaganjem punjača.

Komisija će četiri godine nakon stupanja uredbe na snagu proceniti da li bi takva odvojena prodaja trebalo da postane odvojena.

Podsetimo, odluka o USB-C standardu punjača odnosi se na pametne telefone, ali i na druge male elektronske uređaje kao što su tableti, bežične slušalice, digitalne kamere i ručne konzole za video igre. Isti standard će biti primenjen i na prenosive računare, ali tek od aprila 2026. godine.

Potrebno je istaći da se ovaj standard odnosi samo na uređaje koji podržavaju punjenje preko kabla. Uređaji koji podržavaju samo bežično punjenje (kao što su neki pametni satovi, neke slušalice i slično), ne moraju biti opremljeni USB-C slotom.

Uredba o uvođenju jedinstvenog standarda, najveću promenu će značiti za Apple, koji je fo sada odbijao da koristi USB standarde kakve koriste drugi proizvođači pametnih telefona i drugih malih elektronskih uređaja. Ali, iz Applea su potvrdili kako planiraju da usklade svoje proizvode s EU uredbom.

Za sada nije poznato šta će biti prvi Appleov uređaj koji će podržavati USB-C standard, ali nagađa se da bi se to moglo dogoditi već tokom 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.