Svi noviteti sa godišnje konferencije Google I/O 2021?

Počela je Google godišnja konferenciju za programere, koja je prošle godine bila otkazana zbog pandemije koronavirusa. Ove godine Google I/O traje od 18. do 20. maja. Danas je konferencija trajala dva sata.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Šta nam je to novo Google spremio?

- Tri milijarde osoba trenutno koristi Android pametne telefone.

- Putem Android telefona od sada možete otključati vaš automobil. Digitalni ključ za automobil povezivaće se sa aplikacijom na telefonu i otključavaćete ga putem aplikacije. Kada zaboravite ključ, neće biti više problema.

- Tu je i aplikacija za ljude koji medicinsku pomoć traže putem interneta. Kako više ne bi nailazili na lažne i neproverene informacije, Google je odlučio da nešto promeni. Barem kada je u pitanju dermatologija. Do kraja godine će izbaciti aplikaciju, putem koje ćete slikati ili snimiti deo tela gde postoji problem sa kožom i Google će to analizirati. Pošto analizira tip kože i simptome, daće vam odgovor na vaš problem.

- Promena će biti i na Google Maps. Uvešće se nekoliko sitnica – kada nešto pretražujete, možete da vidite i radno vreme restorana ili nekog ugostiteljskog objekta, ako posećujete neki grad odmah će vam obeležiti (highlight) znamenitosti i najzanimljvije delove grada, ali će vam i prikazivati koliki je stepen gužve u određenom delu.

- Promena će biti i u menjanju password-a. Šifre ćete i na mobilnom telefonu i na desktopu moći da menjate u Password manager-u.

- Što se tiče Google Photos, sve slike koje aploudujete će direktno ići u zaključan folder, koji vam se neće prikazivati kada listate u aplikaciji. Neće biti klasične šifre, već će se otključavati na otisak prsta.

- Takođe, u Google Photos možete da pravite GIF-ove i slide show od dve ili više slika.

- Što se tiče kamera na telefonima, izbaciće nove verzije, koje će se prilagođavati boji kože osobi koja je na fotografiji.

- Project starline je zanimljiv. Koristiće kamere visoke rezolucije i senzore dubine kako bi stvorio 3D model osobe u stvarnom vremenu koja "sedi" prekoputa vas , kako bi stvorio osećaj da je neko ispred vas – lice u lice.

- Tu je i veštačka inteligencija. Generalni direktor Google-a Sundar Pichai prikazao je impresivne (ali unapred snimljene) demonstracije nekoga ko je razgovarao sa veštačkom inteligencijom koju pokreće nova tehnologija LaMDA . U demonstracijama, AI je "pričao" kao Pluton i papirni avion.

Google I/O bio je tema 122. epizode Tehnopolis podcasta:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.