Framework je napravio modularni “uradi sam” laptop koji sami sklapate

Framework, startup koji stvara modularni laptop koji se lako popravlja, krenuo je u pretprodaju za svoj prvi proizvod. Framework Laptop je trenutno dostupan za naručivanje u četiri varijante.

Izvor: Engadget
Podeli

Kada je prvi put najavila prenosni računar, kompanija je insistirala da ljudima neće naplatiti premiju da bi se dočepali jedne od njegovih mašina. I za sada, izgleda da su ostali verni svojoj reči, jer osnovni model možete da kupite za "samo" 999 dolara, ili "uradi sam" verziju za 749 dolara.

Jedinice se razlikuju po CPU-u, RAM-u i opcijama skladištenja. Osnovni model vredan $999 sadrži Intelov procesor Core i5-1135G7, uparen sa 8 GB RAM-a, 256 GB SSD-a i Windows 10 Home. Model sa jačim performansama od $1.399 u međuvremenu dobija Core i7-1165G7 sa 16GB DDR4 RAM-a, 512GB SSD-a i Windows 10 Home. Profesionalni model od $1.999 je na vrhu ponude, nudeći Core i7-1185G7, 32 GB RAM-a, 1TB SSD i Windows 10 Pro. A, ako se vaš budžet toliko razvuče, možete i dalje da precizirate, sa do 64 GB RAM-a i 4 TB SSD memorije.

Ostatak liste specifikacija je zasigurno dovoljan za većinu ljudi, sa 13-inčnim ekranom veličine 3:2, 2.256 x 1.504 inča displejom, baterijom od 55 Wh i tastaturom sa hodom od 1,5 mm.

Osnivač Nirav Patel rekao je da je njegov tim - podstaknut delimično pandemijom - takođe želeo da osigura da je Framework dobar u video konferencijama. Zbog toga laptop poseduje 1080p i 60fps web kameru sa hardverskim prekidačem za privatnost. Dodao je da su komponente barem toliko dobre kao one koje biste pronašli u drugim vodećim uređajima u industriji.

Što se tiče odnosa prema zaštiti životne sredine, Framevork mašina koristi najmanje 50 procenata recikliranog aluminijuma u svom kućištu. Ni modularnost nije previše uticala na veličinu tela, jer je Framework Laptop tanji i lakši od 13-inčnog MacBook Pro-a. Plus, naravno, možete da zamenite kvartet portova priključenih na laptop - koji su zapravo povezani preko USB-C unutar šasije. Alternativne opcije uključuju USB-A, HDMI, DisplayPort, MicroSD i dodatnu memoriju.

Za hrabrije korisnike, Framevork-ovo izdanje "uradi sam", čija cena košta 749 USD, nudi celu mašinu rastavljenu. Zatim možete odabrati komponente koje želite da uključite i odabrati operativni sistem koji će biti unapred instaliran ili doneti svoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.