IBM tvrdi da je stvorio prvi 2nm čip na svetu

Kompanija tvrdi da 2nm procesori za iste performanse mogu da koriste 75% manje energije od procesora zanovanih na 7nm tehnologiji.

Izvor: Engadget
Podeli
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

IBM tvrdi da je napravio prvi korak napred u tehnologiji čipova izradom prvog 2nm čipa. Kompanija kaže da je istisnula 50 milijardi tranzistora na čip veličine nokta.

Arhitektura može pomoći proizvođačima procesora u povećanju performansi za 45 procenata sa istom količinom snage kao trenutni čipovi zasnovani na 7nm tehnologiji, ili istim nivoom performansi koristeći 75 procenata manje energije, prema izveštaju IBM-a.

Mnogi procesori zasnovani na 2nm verovatno će pružiti nešto između, ravnotežu između boljih performansi i poboljšane efikasnosti napajanja. Mobilni uređaji sa 2nm procesorima mogu imati do četiri puta duži vek trajanja od onih sa 7nm čipsetima. IBM tvrdi da će možda biti potrebno da se pune slušalice sa tim čipom na svaka četiri dana. Laptop računari bi dobili ubrzanje, dok će autonomna vozila, kako navodi kompanija, brže detektovati i reagovati na objekte. IBM tvrdi da će tehnologija imati koristi od efikasnosti napajanja data centara, istraživanja svemira, veštačke inteligencije, 5G i 6G, kao i kvantnog računarstva.

IBM je naizgled napravio prvi korak napred sa 2nm tehnologijom i to pre svojih konkurenata. Apple-ovi M1 i A14 stigli su zajedno sa Huawei-jevim Kirin 9000 prošle jeseni kao prvi procesori zasnovani na TSMC-ovom 5nm tehnološkom procesu. Drugi proizvođači, poput AMD-a i Qualcomm-a, trenutno koriste TSMC-ove 7nm čipove, iako je Qualcomm-ov Snapdragon 888 proizveden na Samsungovoj 5nm tehnologiji. Što se tiče Intela, kompanija verovatno neće objaviti 7nm procesore do 2023 - trenutno koristi 10nm i 14nm čipove.

Međutim, Intelovi čipovi imaju veću gustinu tranzistora od rivala na istoj površini nanometara, tako da to nije idealno poređenje. U međuvremenu, TSMC takođe radi na 2nm procesu i očekuje da sledeće godine krene u obimnu proizvodnju od 4nm i 3nm.

Iako su 2nm procesori verovatno udaljeni najmanje nekoliko godina od dolaska na prenosne računare i telefone, u najmanju ruku je dobro znati da su u pripremi snažniji i efikasniji procesori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.