Sada možete da pokrenete Windows 10 na Apple-ovim M1 Mac računarima

Parallels objavljuje ažuriranje softvera za virtuelne desktop mašine koji vlasnicima M1 Mac računara omogućava da instaliraju Windows 10 na Arm-u. Parallels Desktop 16.5 sada uključuje neophodnu matičnu podršku za pokretanje Arm verzije Windows-a na M1 čipovima.

Izvor: The Verge
Podeli
Foto: Mr.Mikla / Shutterstock.com
Foto: Mr.Mikla / Shutterstock.com

Najnovija verzija Parallels Desktop za Mac sada omogućava vlasnicima M1 Mac-a da pokreću Windows 10 na Arm aplikacijama ili tradicionalne x86 aplikacije rame uz rame sa Mac ili iOS aplikacijama na Big Sur-u. Biće nekih ograničenja aplikacija na Windows 10 na Arm strani, zahvaljujući sopstvenoj emulaciji aplikacija, međutim Windows 10 na Arm-u će uskoro podržati i emulaciju x64 aplikacija.

Proizvođač Parallels Desktop, Corel saopštio je da je njegovo najnovije ažuriranje takođe rezultiralo impresivnim poboljšanjima performansi i baterije u odnosu na pokretanje softvera na Mac-ovima zasnovanim na Intelu. Prema Corelu, ažuriranje 16.5 koristi do 250 posto manje energije na M1 Mac-u, u poređenju sa MacBook Air-om zasnovanim na Intelu. Takođe se obećava do 60 procenata boljih DirectX 11 performansi i do 30 procenata boljih ukupnih performansi virtuelne mašine sa verzijom Arm-a, Windows 10 na M1 Mac-u, umesto Windows 10 VM na MacBook-u zasnovanom na Intelu.

Glavni nedostatak je taj što ćete morati da pokrenete preview Windows verziju da bi sve ovo funkcionisalo. Microsoft trenutno licencira Arm verziju operativnog sistema Windows 10 za proizvođače računara, tako da još uvek nema zvaničnog načina da se kupi kopija. Proizvođač softvera nudi Windows 10 Preview build na Arm verziji, koji se može preuzeti sa Microsoft-ove web lokacije Windows Insider. Pored podrške za Windows 10 na Arm-u, Parallels Desktop 16.5 za Mac, takođe podržava Linux distribucije poput Ubuntu 20.04, Kali Linux 2021.1, Debian 10.7 i Fedora Workstation 33-1.2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.