Tri razloga zašto Epic Games može da pokloni igre u vrednosti od $17.5 milijardi

Epic Games Store svake nedelje poklanja besplatne igre - često i one dobre - a ipak kompanija nikada nije, sve do sada, objasnila kako je uspela da razdeli 749 miliona primeraka, bez da bankrotira. Nova dokumenta, objavljena u okviru pravnog postupka Epic-a i Apple-a, sada i to otkrivaju.

Izvor: The Verge
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nova dokumenta koja su dospela u javnost, u kojima je kompanija Epic tužila Apple-a zbog visokih provizija koje uzima i restrikcija u izboru načina plaćanja u aplikacijama na App Store-u, objavljena su prošle nedelje, a između njih i niza tvitova izvršnog direktora Epic-a Tima Sweeney-a, najbolje vidimo kako kompanija nije tek tako bacila milijarde dolara.

Epic ne troši novca koliko se mislilo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema Appleovom dokumentu o "predloženim činjeničnim nalazima", Epic Games gubi novac - stotine miliona dolara koje plaća razvojnim timovima da daju svoje igre i stalno nude nove, kako bi se igrači vratili. Taj novac takođe pokriva zloglasne Epic-ove ekskluzive, tako da nije jasno koliko novca je potrošeno samo na besplatnim igrama.

Epic ovde gubi mnogo manji deo od milijarde dolara kako se inicijalno mislilo - čini se oko 330 miliona. Prema izveštaju kompanije Apple "navodi se da je Epic samo za 2020. godinu potrošio više od 444 miliona dolara."

Međutim, ta oba broja su daleko manja od maloprodajne vrednosti tih igara: 17,5 milijardi dolara, ako računate na osnovu donjeg grafikona izvršnog direktora Epic-a Tima Sveeney-a.

Kako se plaća samo delić milijarde i za ekskluzivu i da bi igre bile besplatne za korisnike, koliko bi samo igre, koštale milijardi dolara, da se plaćaju po punoj ceni? Sweeney je 10. aprila otkrio da Epic zapravo uopšte ne plaća naknadu po igri, a još manje pun iznos igre: "Naše besplatne igre koje poklanjamo korisnicima, dogovaramo sa razvojnim timovima gde im plaćamo dogovoreni iznos u dolarima, a ne po kopiji, rekao je Sweeney."

Epic i Sweeny su spremni da investiraju stotine miliona dolara u platformu

Foto: Cassiano Correia / Shutterstock.com
Foto: Cassiano Correia / Shutterstock.com

Kao što možete videti u drugom Sweeney-jevom tvitu, Epic ne očekuje da vrati taj novac - studio je sa namerom izdvojio tu ogromnu, gotovo pola milijarde dolara, kako bi privukao kompanije koje se bave razvojem igara, i kompanija misli da to sasvim dobro funkcioniše. Sweeney je tokom vikenda javno dao svoju podršku tim troškovima na Twitteru: "Epic Games Store je pokazao fantastičan uspeh u tome da je dopreo do igrača i fantastičnom investicijom u rast poslovanja!"

U teoriji, stalni priliv novih igara može zadržati igrače na Epic Games Store-u koji će na kraju možda i potrošiti svoj novac na igre koje se nalaze na prodavnici. Kompanija tvrdi da se to već potvrdilo u naglom rastu prodavnice, rekavši da su igrači potrošili više od 700 miliona dolara na prodavnicu, od čega je 265 miliona potrošeno na igre koje Epic nije napravio.

Fortnajt je krava muzara

Iako ne znamo tačno koliko je Fortnite zaradio za Epic, to je gotovo sigurno mnogo novca - Epic je samo na iOS-u za samo dve godine zaradio više od 700 miliona dolara, prema Apple-ovoj prijavi.

I mada igra više nije dostupna na iOS-u zbog trvenja Apple-a i Epic-a, Fortnite je i dalje na mnogim drugim platformama pravi prihod, dok Epic-u poklanja igre u svojoj prodavnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.