Kriminalac otkrio: Ovo su najčešči načini prevare na internetu

Sigurnosni stručnjaci često upozoravaju na prevarante koji vrebaju putem aplikacija za upoznavanje i kojima su najčešće na meti starije, ranjive i usamljene žene.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/Gorodenkoff
Foto: depositphotos/Gorodenkoff

Sajber kriminalci našli nov način za "pecanje" svojih žrtava

One ponekad upoznaju muškarce, koji su (ili im se bar tako čini) osećajni i puni razumevanja, pa započnu romantičnu vezu. Naravno, ispostavi se da iza profila "muškarca iz njihovih snova" stoje prevaranti kojima je na pameti samo jedno - novac.

Novinari BBC-a nedavno su razgovarali sa mladićem u dvadesetim godinama koji je na internetu godinama varao mnoge žene, ali vremenom je odlučio da prestane sa ovakvom praksom, i da upozorava žene na to da bi iza ekrana lako mogao da stoji prevarant.

"To je jedan od najlakših načina zarade novca, da budem iskren. Ako imaš devojku koja radi i kojoj si interesantan, zašto je ne pitati da ti pošalje novac", objasnio je.

Posebno je zanimljivo to što je, dok je varao žene putem interneta, sve vreme bio u zatvoru zbog dela koje nikako nije povezano sa internet prevarama.

Sa "žrtvama" je komunicirao putem ilegalnog telefona, a najviše što je uspeo da dobije od jedne žene jeste 10.000 funti (oko 11.500 evra). Još mnogo njih je prevario za manje svote novca, a za ove prevare nikada nije odgovarao pred zakonom.

Njegove mete su, prenosi portal Zimo, uglavnom bile žene koje su u opisu svojih profila na društvenim mrežama pisale kako "samo traže sreću", a u komunikaciji sa njima je koristio svoje prave fotografije. Kako je objasnio, dopisivanje je moglo da potraje i mesecima, a pričao im je "sve što žele da čuju, dok se ne zaljube".

Na kraju bi im obično priznao da je u zatvoru, rekavši da je to zbog nekog saobraćajnog prekršaja. Ženama ovo nije smetalo, pa su mu svejedno slale novac.

Kako da se zaštitite?

Postoji nekoliko signala na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom komunikacije putem interneta, a koji ukazuju na to da sa druge strane ekrana stoji osoba koja želi da vas prevari. Ovo, naravno, važi i za žene i za muškarce, jer nije redak slučaj ni da se muškarcima javljaju lažni nalozi, tražeći im novac.

Prvi je to da vam sagovornik postavlja dosta ličnih pitanja, a da ne otkriva mnogo toga o sebi.

Zatim, ukoliko osoba sa kojom razgovarate stalno navodi razloge zbog kojih bi joj bila potrebna finansijska pomoć, sva je prilika da će vam kad-tad zatražiti novac.

Naravno, trebalo bi da obratite pažnju i na fotografije koje vam sagovornik šalje, ili koje koristi kao profilne. Ukoliko vam se neka od njih učini sumnjivom, možete da je pretražite koristeći Google Image Search.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.