Kineski hakeri koristili alat koji je razvila agencija SAD

Kineski hakeri su za svoje "operacije" koristili špijunskikod razvijen od strane američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA).

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/BeeBright
Foto: Depositphotos/BeeBright

Ove lozinke hakeri prvo probaju: Da li koristite neku od njih?

Neočekivano: Hakeri se izvinili žrtvama svojih sajber napada

Kako su objasnili stručnjaci iz izraelske filme "Check Point Software Tehnologies", neki delovi koda zlonamernog softvera "Đijan" koji su kineski hakeri isprogramirali, identični su onima koje je NSA razvila još 2017. godine.

Kako ova istraživačka kompanija tvrdi, Đijan je osmišljen još 2014. godine, a dve godine kasnije je formirena i misteriozna hakerska grupa Shadow Brokers.

Oni su objavili NSA-in alat za iskorišćavanje sigurnosnog propusta u Windows operativnom sistemu, omogućivši tako napad ransomverom WannaCry u više od 150 zemalja sveta.

Janiv Balmas, jedan od vodećih istraživača izraelske kompanije, izjavio je kako je Đijan zapravo "neka vrsta imitacije, kineske replike" ovog alata NSA.

Kineska ambasada u Vašingtonu je odbila da odgovori Rojtersu na upit za komentar, a isto je učinila i NSA.

I dalje nije jasno kako se program Đijan koristio, ali je u dokumentu koji je Windows objavio prošle godine navedeno kako je povezan sa kineskom organizacijom "Cirkonijum", optuženom za hakerske napade na organizacije i osobe povezane sa predsedničkom kampanjom Džoa Bajdena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.