Google otpustio i drugu naučnicu: moral i AI - pitanje koje škripi u kompaniji?

Kompanija Google otpustila je, dva meseca posle odlaska poznate istraživačice sistema veštačke inteligencije (AI) koja je tražila veću raznolikost među istraživačkim osobljem, i drugu istraživačicu za etiku što ukazuje na sve veće napetosti između uprave i radne snage, ali i mogući problem pristrasnosti u sistemima AI.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/monsit
Foto: Depositphotos/monsit

Google tražio od zaposlenih da "govore pozitivno o veštačkoj inteligenciji"

Kako prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija, Google je otpustio jednu od svojih najboljih istraživačica za etiku veštačke inteligencije, Margaret Mičel, eskalirajući unutrašnja previranja u kompaniji posle odlaska Timnit Gebru, takođe istraživačice u timu za etiku AI.

Istraživačka jedinica za etiku u veštačkoj inteligenciji kompanije Google bila je pod lupom od decembra kada je, ukazuje Gardijan, otpuštena Gebru, istaknuta istraživačica u Silicijumskoj dolini koja je tamne puti.

Gebru i Mičel vodile su tim za etiku u veštačkoj inteligenciji oko dve godine.

One su ukazivale na potrebu za većom raznolikošću među zaposlenima i izrazile zabrinutost da je kompanija počela da cenzuriše istraživanje koje kritikuje njene proizvode.

Gebru je rekla da ju je Google otpustio pošto je dovela u pitanje naredbu o neobjavljivanju članka u kojem se tvrdi da veštačka inteligencija oponaša jezik koji bi mogao da našteti marginalizovanoj populaciji.

"Veštačka inteligencija nadvladaće ljude za manje od pet godina"

Google je regrutovao vrhunske naučnike s obećanjima o istraživačkoj slobodi, ali granice su dovedene u pitanje jer istraživači sve više pišu o negativnim učincima tehnologije i nude neugodne perspektive proizvoda svog poslodavca, navodi Gardijan.

Mičel je pre otkaza bila suspendovana sa posla prošlog meseca kao odgovor na njeno preuzimanje i deljenje dokumenata kompanije koji su ukazivali na diskriminacijski tretman njene ranije otpuštene koleginice, navodi agencije Frans pres.

U decembru je, dodaje AFP, više od 1.400 zaposlenih u kompaniji Google tražilo da kompanija objasni zašto je Gebru otpuštena.

Gebru je, podseća agencija, u tvitu napisala da joj je Google rekao da je prihvaćena ostavka koju nije ponudila, nakon što je internoj grupi poslala poruku u kojoj žali zbog "ućutkivanja marginalizovanih glasova".

Tehnološki div Google otpustio je u petak Mičel uz obrazloženje da je prekršila kodeks ponašanja i sigurnosna pravila uključujući neautorizovani transfer "poverljivih poslovnih dokumenata i privatnih podataka ostalih zaposlenih", piše Fajnenšel tajms.

Foto: Depositphotos/peshkova
Foto: Depositphotos/peshkova

Veštačka inteligencija će znati kada joj ne verujemo

Odlazak druge istraživačice iz tima za etiku veštačke inteligencije - osnovanog kako bi vodio istraživanje novih tehnika s ciljem da se AI tehnologija kompanije koristi na pošten i nepristrasan način - ukazuje na probleme upravljanja osetljivim pitanjima veštačke inteligencije ali i šireg nezadovoljstva zbog pitanja rasa i rodne raznolikosti, ocenjuje list.

Fajnenšel tajms ističe da je u vreme odlaska istraživačice Gebru, u pismu objavljenom unutar kompanije i kasnije javno objavljenom, Mičel tvrdila da spor proizlazi iz maltretiranja njene koleginice.

Odlazak Margaret Mičel iz kompanije verovatno će samo povećati napetosti koje su se pojavile unutar tima i kompanije poslednjih meseci a koji, ističe CNN, dolaze u trenutku kada se činilo da Google pokušava da okrene novi list, najavljujući promene politike unutar firme.

Iznenadni izlazak Gebru, ističe CNN, izazvao je ljutnju mnogih zaposlenih ne samo u Googleu već i ostalih u tehnološkoj industriji. Ove godine dvoje zaposlenih Googlea dali su otkaz zbog odlaska Gebru - pionira u istraživanju pristrasnosti i nejednakosti u AI.

Da li će veštačka inteligencija postati pametnija od ljudi?

Prema godišnjem izveštaju o raznolikosti za 2020, oko 3,7 odsto Googleovih zaposlenih imaju tamnu put, napomenuo je CNN.

Današnji AI sistemi, naglašava Njujork tajms, mogu usvojiti ljudske pristrasnosti jer svoje veštine uče analizirajući ogromne količine digitalnih podataka. Budući da su istraživači i inženjeri koji grade ove sisteme često bele puti, mnogi se brinu da istraživači ne posvećuju potrebnu pažnju ovom pitanju.

Google je, prema pisanju njujorškog lista, krajem prošle sedmice na blogu objavio da će direktorka Marien Kroak, Afroamerikanka, nadgledati novu grupu unutar firme posvećenu odgovornom sistemu veštačke inteligencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.