Tragedija pokrenula debatu: "TikTok izazovi su nešto najgore što postoji" VIDEO

Desetodišnja devojčica iz Italije umrla je zbog izazova na TikToku koji je glasio "što duže ostati bez vazduha". Nižu se pitanja, kako dete od deset godina može imati nalog na društvenoj mreži? Kako je moguće da se izazovi koji ugrožavaju život objave?

Izvor: B92
Podeli
Foto: printscreen/Prva TV
Foto: printscreen/Prva TV

TikTok zabranjen u Italiji: Devojčica se ugušila radeći "izazov"

Izazov na platformi TikTok, "igra gušenja", uznemirio javnost: Pokrenuta istraga zbog smrti

Najpoznatija društvena mreža pod lupom zbog bizarnog izazova: Evo šta poručuju stručnjaci

"Mislim da su ti izazovi nešto najgore što postoji. Em što uskraćuju kreativnost, a mislim i da nije toliko TikTok kriv, jer sve i da ne postoji da društvena mreža, ja sam isto tako neke gluposti radio kad sam bio mali", rekao je za 150 minuta Prve TV Branko Jovanović, tiktoker.

Stručnjak za digitalni marketing, Ivana Ćirković, naglašava da roditelji moraju biti upućeni u to šta njihova deca rade.

"Stvar je u tome što ne mogu društvene mreže da budu krive, to nije živa stvar. Nije u njima problem kao u komunikacionim kanalima, već u ljudima koji te kanale koriste. Roditelj mora da bude taj koji je taj koji nadgleda šta to njegovo dete radi", ističe Ćirkovićeva.

"Ono što TikTok razlikuje od drugih, međutim kada imate manje od 13 godina, ne možete da ostavljate komentare, možete samo da gledate video-snimke. Od 13 do 16 godina, nalozi su automatski privatni", dodaje ona.

Ipak, kako kaže, deca mogu uneti lažne podatke, a samim tim se i povećava rizik, pa roditelji moraju da kontrolišu decu i njihovo korišćenje TikToka.

TikTokom do samostalnosti

Još jedan tiktoker, Andrija Milivojević, takođe smatra da su izazovi suvišni na ovoj društvenoj mreži.

"Neko nam zacrta neki izazov, i šta onda? Mi kao kreatori, trebalo bi da propagiramo neki naš humor i naša razmišljanja, i tako dalje. U redu je TikTok imati kada imaš 10 godina, ali sve zavisi od deteta do deteta", smatra Andrija.

Ne mora tu biti i samo loših strana. Tako Andrija objašnjava da je, zahvaljujući TikToku, uspeo da se odvoji od roditelja, zaposli se, sam plaća svoje račune... jednom rečju - da se osamostali potpuno.

Kako Branko objašnjava, najbolja stvar kod njegovog snimanja TikTokova je to što može da provodi vreme sa prijateljima, radi i zabavlja se u isto vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.