Maštali smo o njemu: Napravljen haverbord iz Povratka u budućnost II VIDEO

Ekipa sa YouTube kanala HackSmith je oduševila svojih 11,5 miliona pratilaca novim projektom - napravili su haverbord sličan onom iz filma Povratak u budućnost 2.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Motivacija im je, kažu, bila činjenica da je Marti Mekflaj(glavni lik iz filma) na haverbordu leteo u, tada dalekoj, 2015. godini. S obzirom na to, smatraju da "tehnologija kasni za naučnom fantastikom pet godina).

Sa tehnološke strane, ekipa Hacksmith kanala nije se poslužila glomaznim i bučnim mlaznim motorima, već su se opredelili za rotirajuće magnete postavljene sa donje strane haverborda, prenosi portal Bug.

Takvo rešenje stvara snažno magnetno polje i indukuje suprotno magnetsko polje u podlozi, što čini da daska lebdi, čak i sa popriličnim teretom na njoj. Magnetna levitacija koja se postiže u ovom slučaju dovoljno je kvalitetna i stabilna kako bi se na haverbordu provozao i odrastao čovek.

Negativna strana ovog pristupa je što lebdenje moguće samo iznad posebne metalne podloge, kao što su momci i demonstrirali u svom video-snimku.

Ipak - bolje išta nego ništa.

U prvom video-snimku objašnjeni su svi tehnički i inženjerski detalji, za one koji žele da uđu u samu srž ovog haverborda. Oni koje zanima samo krajnji rezultat, odnosno kako se i koliko dugo na ovoj dasci zaista može lebdeti, možda bi trebalo da pogledaju samo drugi deo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.