Tehnologija sve bolje prepoznaje lica, čak i pod maskom

Prema podacima koje objavio Nacionalni institut za standarde i tehnologiju SAD, algoritmi koji služe za prepoznavanje lica postaju sve bolji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/galitskaya
Foto: Depositphotos/galitskaya

Potreba za nošenjem maski na javnim mestima postavila je nove izazove pred sisteme za prepoznavanje lica. Institut NIST je testirao više od 150 različitih sistema za prepoznavanje lica, a rezultati pokazuju da su znatno uspešniji u tom poslu nego što se u početku mislilo. Test je sproveden tako što su proizvođači dobrovoljno predali NIST-u svoje algoritme za prepoznavanje lica, u okviru Facial Recognition Vendor Test-a (FRVT). Objavljeni rezultati pokazali su da je u poslednjih šest meseci napravljen značajan pomak na tom polju, prenosi portal Noob. Kad je tokom jula izveden prvi test, tad se pokazalo da algoritmi nisu bilo dobri u prepoznavanju lica ispod maski, a procenat grešaka varirao je između pet i 50 odsto, u zavisnosti od toga koji algoritam se koristio.

U međuvremenu, proizvođači su se usredsredili na taj problem, a novi test je pokazao veliki napredak. Procenat greške bez upotrebe maske je ostao isti, oko 0,3 odsto, znatno je poboljšano pravilno prepoznavanje lica sa maskama. Sad je prosečna greška oko pet odsto.

Istraživači su za testiranje koristili realne izvore - slike sa pasoša putnika koji su prelazili američke granice, koje su se uparivale sa fotografijama snimljenim na graničnim prelazima.

Kako su korišćeni stari snimci, istraživači su na tim slikama digitalno dodavali različite vrste maski (od običnih hirurških pa sve do ručno napravljenih dizajniranih), kako bi simulirali što realniju situaciju na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.