IBM: Hakeri napadaju distributere vakcina

Američka tehnološka kompanija IBM skrenula je pažnju na hakere koji ciljaju kompanije ključne za distribuciju vakcina protiv kovida 19, što je znak da digitalni špijuni obraćaju pažnju na složeni logistički posao vakcinisanja svetske populacije protiv koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/stevanovicigor
Foto: depositphotos/stevanovicigor

Kompanija za informacione tehnologije saopštila je danas na svom blogu da je otkrila "globalnu kampanju" usredsređenu na organizacije povezane sa "hladnim lancem" vakcine protiv kovida 19, što je proces koji je potreban da bi se doze vakcine održavale na ekstremno hladnim temperaturama dok putuju od proizvođača do ruku ljudi, prenosi Rojters.

IBM-ova jedinica za sajber bezbednost saopštila je da je otkrila naprednu grupu hakera koji rade na prikupljanju informacija o različitim aspektima "hladnog lanca", koristeći mejlove poslate u ime rukovodilaca kompanije Hajer Biomedikal, kineskog dobavljača koji se bavi transportom vakcine i skladištenjem bioloških uzoraka.

Hakeri su uložili izuzetan napor, rekla je analitičarka IBM-a Kler Zaboeva, koja je pomogla u izradi izveštaja. Hakeri su istraživali tačnu marku, model i cene različitih Hajerovih rashladnih uređaja, objasnila je.

"Ko god je iza ovoga, bio je izbliza upoznat sa tim koji su proizvodi uključeni u lanac snabdevanja za isporuku vakcine za globalnu pandemiju", rekla je analitičarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.