Tvrde da su njihovi pametni telefoni rezistentni na vodu: Apple kažnjen sa 10 miliona evra

Italijanska antimonopolska komisija kaznila je dve firme Apple international i Apple Italia, 10 miliona evra zbog netačne reklame za pametne telefone i neispunjavanja obaveza, koje se garantuju kupovinom njihovog mobilnog telefona, piše agencija Agi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty/Sean Gallup / Staff
Foto: Getty/Sean Gallup / Staff

Naime, kompanija apple u reklamnim porukama tvrdi da su njihovi pametni telefoni rezistentni na vodu do dubine od 4 metra i u trajanju od 30 minuta.

Ali, kontrolom je ustanovljeno da to nije tačno i da se tvrdnja kompanije odonosi samo na laboratorijsko merenje pametnih Apple telefona.

Naime, prilikom laboratorijskih merenja koristi se statična i čista voda, što ne odgovara stvarnom životu.

Takođe, kazna je usledila, jer je kompanija Apple odbila da kupcima prizna štetu nastalu nakon sto je pametni telefon oštećen vodom ili nekom drugom tečnošću, iako se na to obavezala garancijom.

Prema pisanju agencije Agi, najprodavaniji mobilni telefoni u Italiji su "Samsung" - od 5 prodatih 3 su te marke - a na drugom mestu je kineski "Xiaomi".

Mobilni telefoni Apple su po prodaji u Italiji tek na četvrtom mestu, a ove godine zabeležen je pad prodaje od 10 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.