Zašto se Apple i Facebook ne podnose?

Ako malo bolje razmislimo, Apple i Facebook ne bi uopšte trebalo da budu rivali, jer i nisu konkurencija. Jedina sličnost je to što su velike tehnološke kompanije, i to je to.

Izvor: B92, BBC
Podeli
Foto: GettyImages/Pool/Pool
Foto: GettyImages/Pool/Pool

Na primer, gotovo sav prihod Facebook dobija od oglašavanja, dok Apple uglavnom zarađuje od uređaja i App Store. Istina je da se ove dve kompanije zapravo i ne takmiče jedna sa drugom - jednostavno se ne vole.

Tim Kuk već godinama govori kako Facebook svoje korisnike tretira kao proizvod, igrajući se nepažljivo njihovom privatnošću.

Mark Zakerberg, u međuvremenu, smatra da su Apple proizvodi preskupi, mnogo skuplji nego što bi trebalo da budu.

Stavljanje soli na ranu

Ranije ove godine, Apple je najavio funkciju nazvanu "App Tracking Transparency", kako bi ljudima pružio veću kontrolu nad njihovim podacima. Ključno je to što bi korisnici morali da dozvole da aplikacije kao što je Facebook koriste njihove podatke, a to je do sada bilo podrazumevano podeševanje.

Ovo bi moglo da bude veliki problem za Facebook, koji prodaje ciljane oglase kako bi zaradio. Čak su i otvoreno rekli da bi to moglo naškoditi njihovom poslovanju. Apple je odložio promene za sledeću godinu, kako bi programerima dao vremena da se pripreme.

U pismu u kojem je istakla zašto je promena odložena, Džejn Hovart iz Apple kompanije nije propustila da "pecne" Zakerberga.

"Facebook je jasno stavio do znanja da ima nameru da prikupi što više podataka. Ovo zanemarivanje privatnosti korisnika ne prestaje", napisala je.

Iz Facebook kompanije odgovorili su optuživši Apple za "korišćenje dominantne tržišne pozicije da bi dali prednost sopstvenom prikupljanju podataka, dok svojim konkurentima onemogućavaju upotrebu istih". Rekli su i kako Apple "tvrdi da je reč o privatnosti - ali radi se o zaradi".

Foto: GettyImages/Justin Sullivan
Foto: GettyImages/Justin Sullivan

Ovo je bilo poput stavljanja soli na ranu, jer "jabučica" se iskreno ponosi uverenjem da ima "uzvišeniji" poslovni model nego Facebook. Još 2010. godine Stiv Džobs navodno je upozorio Facebook na problem privatnosti.

Pre dve godine, Tim Kuk je izjavio kako su mogli da rade isto što i Facebook sa podacima korisnika, "ali nisu hteli".

Jedna od najčešćih TV reklama u SAD ove jeseni je upravo kampanja privatnosti kompanije Apple, uz slogan "Neke stvari ne bi trebalo deliti - iPhone vam pomaže da tako i ostane".

Kako Apple tretira programere?

Apple su, međutim, sve strane političkog spektra opisale kao monopolističku kompaniju.

Trenutno, kompanija iz Kupertina učestvuje u nekoliko sudskih sporova, pokrenutih optužbama da zloupotrebljavaju svoj dominantni App Store da bi nametnuli nepravedne uslove plaćanja programerima. Postoje i optužbe da ne plaćaju porez kako treba, što uporno negiraju.

Kada je Kuk prvi put kritikovao Facebook zbog toga što s"voje kupce tretira kao proizvod", 2014. godine, izvršni direktor Facebooka dao je intervju za časopis Time.

"Frustrira me to što mnogi pokušavaju da reklamama ubede svoje kupce da su na istom nivou kao i oni. Mislite, zato što im plaćate, da ste na istom noviu kao Apple?", rekao je tada.

Međutim, ova promena u upravljanju podacima koju Apple sada predlaže daleko je od "prevare". Njihova opsednutost privatnošću nije dobra za Facebook, i može da mu nanese veliku štetu.

Još čudnije u svemu ovome je to što Apple i Facebook posluju u simbiozi, pa i nema mnogo smisla da se ne podnose.

iPhone bi bio mnogo manje privlačan za kupce da Facebook (uključujući i WhatsApp i Instagram) nije dostupan. Sa druge strane, da je Facebook nedostupan za iPhone, izgubio bi znatno na popularnosti.

Pitanje privatnosti je svakako dodatno "potpalilo vatru" između ove dve kompanije, a izgleda da se neće tako skoro ugasiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.