Šta se desi u Evropi, ostaje u Evropi

Evropska komisija je u sredu predložila nova pravila o upravljanju i deljenju sve većih količina podataka na pouzdan i zaštićen način, kako evropske kompanije i građani ne bi zavisili od podataka azijskih i američkih konkurenata.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Despositphotos/kls777
Foto: Despositphotos/kls777

"Želimo kompanijama i građanima da pružimo alate pomoću kojih će zadržati kontrolu nad podacima. Želimo i da imaju poverenje da se se postupa u skladu sa evropskim vrednostima i temeljima", rekli su iz tela EU zaduženog za ova pitanja, prenosi Zimo.

Komisija je još u februaru predložila devet "prostora za skladištenje podataka" u područjima od industrije, energetike i zdravstva do evropskog zelenog plana.

Kako bi se povećalo poverenje, Komisija predlaže model utemeljen na neutralnosti i transparentnosti posrednika u području podataka, koji su organizatori razmene ili skupljanja podataka.

U cilju te neutralnosti posrednici u razmeni podataka neće smeti da koriste podatke za soptvenu korist (npr. da ih prodaju drugom preduzeću ili iskoriste za razvoj proizvoda) i moraće da se pridržavaju strogih zahteva.

Tokom sledeće godine bi trebalo da stigne još više predloga u vezi poboljšanja Strategije za podatke, kao i Akt o podacima, koji će podsticati kompanije u Evropi da međusobno dele podatke, i da ih dele sa nacionalnim vladama.

Evropska strategija za podatke trebalo bi da osigura tehnološku suverenost EU u odnosu na SAD i Kinu. Američki digitalni divovi kao što su Google, Facebook i Amazon koriste najveći deo podataka na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.