Facebook i Twitter opet pred Senatom

Izvršni direktori kompanija Facebook i Twitter, Mark Zakerberg i Džek Dorsi, dobrovoljno su se saglasili da prisustvuju saslušanju u Senatu, koje je zakazano za 17. novembar. Prema najavi komiteta, velikani društvenih mreža biće tu da svedoče o svojim platformama, cenzuri i suzbijanju članaka Njujork Posta.

Izvor: PC Press
Podeli
Foto: Getty Images, Johannes Simon / Stringer
Foto: Getty Images, Johannes Simon / Stringer

Ove vesti dolaze dan nakon što su republikanski senatori glasali za sudski poziv ovim direktorima, kako bi mogli odgovoriti na optužbe za cenzuru.

Sredinom oktobra, platforme društvenih mreža preuzele su mere kako bi ograničile širenje priča Njujork Posta, koja je tvrdila da je dobijala nezgodne mejlove sa laptopa sina Džoa Bajdena. Autentičnost mejlova je potvrđena, ali su društvene mreže ipak odlučile da blokiraju ovakav sadržaj, čime je on postao praktično nevidljiv širim grupama korisnika.

Facebook je u tim trenucima cenzure objavio da smanjuje distribuciju samog sadržaja, sve dok je nisu pregledali partneri kompanije, koji proveravaju istinitost činjenica.

Portparol je objasnio da je sve deo standardnog procesa za smanjenje širenje dezinformacija. U međuvremenu, Twitter je u potpunosti blokirao deljenje URL-a sa ovim sadržajem, pozivajući se na svoje postojeće smernice oko hakovanih materijala, navodi PC Press.

Koraci koje su platforme preduzele su iznova iznedrile optužbe da imaju antikonzervativnu političku pristrasnost. Kao rezultat reakcije, Twitter je morao da ažurira svoju politiku korišćenja, kao i da deblokira vezu ka sadržaju Njujork Posta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.