"Oni su kao mafijaši koji reketiraju druge"

Na adresu u Kupertinu sve češće stižu pritužbe saradnika. Poslednji u nizu koji je progovorio o načinu na koji Apple tretira developere je izvršni direktor ProtonMail-a, Endi Jen.

Izvor: B92, Tech Spot
Podeli
Foto: GettyImages/Jack Taylor
Foto: GettyImages/Jack Taylor

On je objasnio kako je ProtonMail dugo mogao besplatno da se preuzme sa App Store. Međutim, kada je Apple primetio da je porastao broj preuzimanja, "ponašali su se kao mafijaši koji iznuđuju novac", prema njegovim rečima.

Jen navodi da je, pre dve godina, Apple zatražio da ProtonMail uvede opciju plaćanja, jer i na internet-stranici to postoji. Morali su da ih poslušaju jer, kako kaže Jen, "Apple je i tužilac, i sudija, i izvršitelj kada je App Store u pitanju". Da nisu pristali, kaže on, aplikacija bi im bila uklonjena sa App Store, zbog "reketiranja".

ProtonMail je morao da poveća i cenu pretplate, jer 30% odlazi za Apple. Kao odgovor na ovo, iz kompanije Apple izjavili su da su pravila nedavno promenjena, i da sada više besplatne aplikacije za neke servise sa pretplatom, ne moraju da nude tu uslugu unutar same aplikacije.

Ipak, i tu ima "kvaka" - Apple je zabranio da se u aplikaciji korisnici obaveštavaju o pretplati koji se naplaćuje van App Store. Ovo će prvo biti testirano na palikaciji ProtonDrive, kako je Jen rekao, jer nema poverenja u Apple.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.