A šta ako pukne ili se pokvasi? Osiguranje uređaja u Srbiji - šta pokriva i koliko košta

U ponudi mobilnih operatera se već neko vreme nalazi i osiguranje uređaja. Da li znate šta to sve podrazumeva?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/forkjemper
Foto: Depositphotos/forkjemper

Kupili ste nov telefon pre dve nedelje, i još uvek ga upoznajete. Šetate ulicom, po ko zna koji put tražite gde je taj Youtube i zašto ga uvek stave u Google folder a ne na početni ekran... I u svoj toj "zabavi", ne vidite prolaznika koji vam ide u susret.

Lagan sudar koji bi jedno čuveno srpsko "Opa" rešilo u pola dana i noći, ali ne i danas. Telefon vam ispada iz ruke i upada u baru. Prolaznik je već prošao, ne vredi sad ni da ga opsujete, pa nabrajate sebi u bradu članove njegove rodbine i određene glagole koji uz to idu.

Međutim, prošao. Vreme je da vidite kolika je šteta. Vaša nova igračka ne samo da je pokvašena, nego je i staklo naprslo. Ne samo staklo, već i displej, pa sad uređaj ne radi kako treba. A onda se setite: "Pa ja sam osigurao telefon". Ipak, optimizam traje kratko jer ga prati pitanje "Ček, a šta to sad znači".

E pa, evo šta konkretno znači, i od čega sve zavisi.

Šta možete da osigurate, kod koga i pod kojim uslovima?

Sva tri mobilna operatera u Srbiji nude osiguranje mobilnih uređaja kao uslugu.

Kod MTS-a tu spadaju mobilni telefoni i tablet uređaji, a osigurava ih Dunav osiguranje. Možete da oosigurate samo nov mobilni uređaj koji je ugovoren i kupljen u MTS-u, a osiguranje mora da se uskladi sa trajanjem ugovora postpejd tarife. Ne može da bude duže od 24 meseca.

Kod Telenora u pitanju je mobilni telefon, ruter, modem, mobilni ruter, tablet ili bilo koji drugi uređaj koji ima IMEI ili serijski broj i koji Vam je dostavljen i ponuđen da bude predmet pokrića, a osiguravate ih kod Triglav osiguranja. Uređaji moraju da budu kupljeni u prethodnih 30 dana, i to u Telenor poslovnicama.

Kod Vipa, za vaše osiguranje zaduđen je DDOR Novi Sad, a od uređaja tu su mobilni telefoni, uređaji za prenos podataka i tableti. Važno je da je kupljen u Vip poslovnici, da nije prošlo više od 30 dana i da ne košta više od 220.000 dinara u bruto iznosu, odnosno da mu je tolika cena bez ugovora kod Vipa.

Foto: Depositphotos/tatsianama
Foto: Depositphotos/tatsianama

Šta pokriva osiguranje, a šta ne?

Kod Telenora, imate dva tipa osiguranja, osnovno i premijum.

Osnovno osiguranje možete da naplatite ako je šteta nastala kao nesrećan slučaj, odnosno slučajno oštećenje ili uništenje opreme, koje sprečava njegovu uobičajenu upotrebu kako je namenjeno od strane proizvođača. Tu spadaju i voda i druge tečnosti.

Ovim osiguranjem nisu pokriveni krađa ili produžena garancija opreme, kao i bilo kakvo gubljenje signala ako su pozivi bili neovlašćeni.

Premijum osiguranje štiti vas od nesrećnih slučajeva (kao i osnovno), krađe opreme, troškova neovlašćene upotrebe, kao i produžene garancije. kao i kod osnovnog paketa, ni ovde se ne pokriva gubljenje signala ako su pozivi bili neovlašćeni.

Osiguranje ne važi u slučaju da je vaš uređaj ukraden dok je bio bez nadzora (ili nije fizički pričvršćen uz vaše telo u džepu ili torbi), osim u slučaju dokazane provale. Niste pokriveni ni u slučaju oštećenja znojem, vlagom il kondenzacijom, štete prouzrokovane nepažnjom, bilo kakvom izmenom, farbanjem kućišta itd.

Niste osigurani ni u slučaju trojanaca ili ostalih malvera koji onemogućavaju rad telefona.

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2
Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2

Ako odlučite da se osigurate u Vipu, to će pokriti sledeće slučajeve: greške proizvođača, štetu prouzrokovanu vodom, tečnošću ili oksidacijom, štetu nastalu usled iznenadnih, neočekivanih i od spoljnih uticaja izazvanih oštećenja i štetu čiji je uzrok vatra, samo ako je i dalje vidljiv ceo IMEI broj.

Niste osigurani u slučaju nestanka uređaja (to podrazumeva i krađu), ako su u pitanju virusi i trojanci nastali nepropisnom (re)instalacijom softvera, u slučaju spoljne štete koja ne narušava funkcionisanje uređaja, ili ako je popravka vršena od strane trećih lica pa je uređaj oštećen.

Kada odaberete da kupite i osigurate uređaj u MTS-u, to znači da možete da naplatite osiguranje ako je uređaj polomljen usled pada ili udara, ako je oštećen parom ili vodom, ako je pštećenje rezultat nenamerne pogrešne upotrebe, ako je uređaj oštećen ili nestao u pokušaju provale ili razbojništva.

Osiguranje ne važi kada je u pitanju greška proizvođača, virusi, uticaj padavina, davanje uređaja u zakup, održavanje od strane trećih lica, itd.

Foto: Depositphotos/pressmaster
Foto: Depositphotos/pressmaster

Koliko koštaju osiguranja i koliko je učešće u šteti?

Cena osiguranja kod svih operatera zavisi od cene samog uređaja.

* Kod Telenora, to izgleda ovako.

Originalna cena uređaja: do 35.000 dinara - učešće u šteti: 2.350 RSD - Basic Paket: 209 din/mes. - Premium Paket: 249 din/mes.

Originalna cena uređaja: do 65.000 dinara - učešće u šteti: 4.700 RSD - Basic Paket: 359 din/mes. - Premium Paket: 419 din/mes.

Originalna cena uređaja: do 90.000 dinara - učešće u šteti: 5.875 RSD - Basic Paket: 559 din/mes. - Premium Paket: 659 din/mes.

Originalna cena uređaja: do 140.000 dinara - učešće u šteti: 8.813 RSD - Basic Paket: 799 din/mes. - Premium Paket: 899 din/mes.

Originalna cena uređaja: više od 140.000 dinara - učešće u šteti: 14.100 RSD - Basic Paket: 899 din/mes. - Premium Paket: 969 din/mes.

Foto: Depositphotos/HayDmitriy
Foto: Depositphotos/HayDmitriy

* Kod Vipa, ovo su cene.

Maloprodajna cena uređaja: 1-12.990 RSD - učešće u šteti: 1.000 RSD - mesečna premija: 129 RSD

Maloprodajna cena uređaja: 12.991-22.990 RSD - učešće u šteti: 2.300 RSD - mesečna premija: 249 RSD

Maloprodajna cena uređaja: 22.991-36.990 RSD - učešće u šteti: 4.700 RSD - mesečna premija: 399 RSD

Maloprodajna cena uređaja: 36.991-64.990 RSD - učešće u šteti: 5.900 RSD - mesečna premija: 599 RSD

Maloprodajna cena uređaja: 64.991-119.990 RSD - učešće u šteti: 8.900 RSD - mesečna premija: 799 RSD

Maloprodajna cena uređaja: 119.991-219.990 RSD - učešće u šteti: 11.900 RSD - mesečna premija: 999 RSD

Foto: Depositphotos, Preto_Perola
Foto: Depositphotos, Preto_Perola

* U MTS-u, osiguranje košta ovoliko.

Cena uređaja: do 19.360 RSD - učešće u šteti (eur): 30 - mesečna premija: 199.50 RSD

Cena uređaja: do 38.720 RSD - učešće u šteti (eur): 45 - mesečna premija: 378 RSD

Cena uređaja: do 76.320 RSD - učešće u šteti (eur): 60 - mesečna premija: 714 RSD

Cena uređaja: do 145.200 RSD - učešće u šteti (eur): 95 - mesečna premija: 882 RSD

Cena uređaja: do 217.800 RSD - učešće u šteti (eur): 140 - mesečna premija: 1.029 RSD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.