Kažnjen sa 5 godina zatvora i 1,4 miliona dolara: Ukrao neobjavljene epizode popularne serije

Britanac, koji je uhapšen kao deo ozloglašene hakerske grupe The Dark Overlord, osuđen je u SAD na 5 godina zatvora i 1,4 miliona dolara kazne.

Izvor: Zimo
Podeli
Foto: depositphotos/bernardojbp
Foto: depositphotos/bernardojbp

Hakerska grupa The Dark Overlord postala je poznata nakon što je otkriveno da su ukrali još neprikazane epizode jedne od najpopularnijih serija na platformi Netflix, Orange is the New Black, i potom od kompanije tražili otkupninu da ih ne objave na internetu.

Povezuju se i sa krađom velike količine ličnih podataka bolničkih pacijenata, koje su takođe ucenjivali.

U pitanju je prilično tajanstvena hakerska grupa. Nije poznato ni ko je vodi, ni koliko ima članova, a 39-godišnji Britanac Nejtan Vajat je otkriven nakon što je policija u sklopu istrage, povezala sa njim telefonski broj sa kog je ucenjivao žrtve.

Na sudu je priznao krivicu za krađu identiteta i računarsku prevaru, izvinio se za svoje poteze i navodno rekao kako više nikad u životu ne želi da vidi nijedan računar.

Kako prenosi BBC, priznao je da je grupa došla u posed osetljivih podataka različitih kompanija, kao i da je pretila njihovom objavom im se ne plati između 75.000 i 350.000 dolara. Iako nijedna kompanija nije pristala na tu ucenu, hakeru je ipak određeno da mora da plati kaznu od 1.4 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.