Devojčica upozorila na štetne aplikacije: Preuzete su 2,4 miliona puta

Programeri koji se bave sajber sigurnošću otkrili su kako ih je jedna devojčica podstakla da otkriju advere i aplikacije za iOS i Android koje agresivno naplaćuju usluge, a koje su, zajedno, preuzete više od 2.4 miliona puta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/stevanovicigor
Foto: depositphotos/stevanovicigor

U pitanju su bili programi prerušeni kao aplikacije za zabavu, za biranje pozadine ekrana ili preuzimanje muzike. Neke od njih su prikazivale oglase čak i kad aplikacija nije uključena, a kako bi sprečile korisnike da ih deinstaliraju, sakrivale su ikonice čim bi bile instalirane, pa je bilo teško prepoznati odakle dolaze oglasi.

Druge apliakcije koje su takođe bile zlonamerne, naplaćivale su od 2 do 10 dolara za raznorazne usluge, a ostvarile su više od 500.000 dolara prihoda, prema procenama Sensor Tower-a.

Devojčica je, naime, naišla na profil na TikToku koji je promovisao jednu od ovih agresivnih aplikacija i prijavila ga kroz projekat "Be Safe Online", koji je pokrenut u Češkoj kako bi edukovao decu o bezbednosti na mreži, prenosi Ars Technica.

Istraživači kompanije Avast su, polazeći od ove prijave, pronašli 11 iOS i Android aplikacija koje su bile uključene u slične prevare. Većina je bila promovisana preko TikToka, a jedan od tih TikTok profila je imao više od 300.000 pratilaca.

Aplikacije su obmanjivale korisnike u vezi sa svojim funkcijama i namenama, a zatim su slale oglase na koje je bilo veoma lako kliknuti nepažnjom. Takvo ponašanje, uz sakrivanje ikonice, krši uslove korišćenja usluge na tržištima aplikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.