Tviter pokrenuo istragu: Prednost imaju belci?

Tviter je pokrenuo istragu nakon što su korisnici ukazali da algoritam za izrezivanje fotografija ove društvene mreže ponekad preferira bela lica u odnosu na tamna.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/cienpies
Ilustracija: Deposit photos/cienpies

Korisnici su primetili: kada se dve fotografije - jedna tamnopute osobe, a druga belca - nalaze u istoj objavi, Tviter na mobilnom telefonu pokazuje samo belu osobu.

Iz Tvitera odgovoraju da su tokom razvoja algoritma testirali rasnu i rodnu pristrasnost. Ali i dodaju: moraju da obave još analiza, prenosi BBC.

Poslednja bura ove mreže je započela je kad je univerzitetski menadžer Kolin Medlend iz Vankuvera primetio da je glava njegovog tamnoputog kolege nestajala prilikom upotrebe aplikacije Zum.

Softver j,e očigledno, pogrešno prepoznao glavu kao deo pozadine i uklonio je.

Kada je Medlend objavio temu na Tviteru, otkrio je da je njegovo lice, a ne lice njegovog kolege, neprestano birano za pregled u mobilnim aplikacijama, čak iako je promenio redosled fotografija.

Njegovo je otkriće pokrenulo niz drugih eksperimenata korisnika koji su došli do sličnih zaključaka.

Drugi korisnici ukazali su da Tviter preferira lice čelnika većine u američkom Senatu Miča Mekonela u odnosu na bivšeg američkog predsednika Baraka Obamu.

Prvi čovek dizajna na Tviteru, Dentli Dejvis shvatio je da je editovanje Medlendove brade i naočara, naime rešilo problem - zbog kontrasta sa njegovom kožom. Rekao je da je iritiran tom pojavom kao i da je 100 odsto krivica Tvitera i da rade na otklanjanju greške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.